Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ak Bratislava nesplatí dlh, DPB bude rušiť linky MHD

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Redukovať linky mestskej hromadnej dopravy (MHD) bude nevyhnutné, ak hlavné mesto neposkytne Dopravnému podniku Bratislava, a.s. (DPB) chýbajúce peniaze.

Vyplýva to zo stanoviska DPB k navrhovaným redukciám spojov MHD. Uvádza sa v ňom, že mesto spoločnosti dlhuje za minulé roky 15 miliónov eur a krátilo príspevok na tento rok o 3 milióny eur. Dopravný podnik teda k redukčným opatreniam pristúpil pre zlú finančnú situáciu. Plánovanú stratu 12 miliónov eur chce spoločnosť znížiť na 6,9 milióna. Stanovisko poskytla hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Agáta Staneková.

Hovorca primátora Ľubomír Andrassy uviedol, že vážna finančná situácia v podniku je výsledkom chaotického a neodborného správania sa bývalého vedenia mesta aj podniku v zabezpečení verejnej hromadnej dopravy.

"Exprimátor Andrej Ďurkovský a bývalí poslanci mestského zastupiteľstva zanechali pri ich odchode „sekeru“ vo výške 15 miliónov eur, ktorú dnes musí vedenie mesta riešiť v súčinnosti s novým vedením dopravného podniku," povedal Andrassy. Hovorca dodal, že jedným z možných riešení je úprava rozpočtu mesta, ktorou by poslanci vyčlenili viac peňazí na zabezpečenie dopravy vo verejnom záujme zo strany DPB.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik totiž nesúhlasí s krokmi, ktoré by výrazne zhoršili dopravnú obslužnosť v meste. Takáto situácia by podľa Andrassyho mohla nastať, ak by sa zrušili viaceré linky. Andrassy doplnil, že stratu spoločnosti je možné znížiť škrtmi na bežnej prevádzke podniku, zrušením zjavne nevýhodných zmlúv, znižovaním počtu administratívnych a technických pracovníkov či zvýšením cestovného, ku ktorému mesto pristúpilo od augusta tohto roku.

Okamžité šetrenie podľa Andrassyho možno dosiahnuť aj redukciou liniek či zmenou intervalov medzi jednotlivými spojmi, tak ako to navrhol dopravný podnik. Návrh na redukciu liniek mestskej hromadnej dopravy, ktorý spoločnosť predložila, je však pre bratislavského primátora neprijateľný.

Dopravný podnik Bratislava ďalej uviedol, že víta návrhy odborníkov a verejnosti a je otvorený akceptovať ich pripomienky na zvýšenie kvality MHD. Viaceré bratislavské mestské časti totiž vyjadrili svoj nesúhlas s redukciou spojov v hlavnom meste.

"V súčasnej neúnosnej finančnej situácii sú však úsporné opatrenia nevyhnutné," uvádza dopravný podnik s tým, že chápe iniciatívu rôznych organizácií, inštitúcií či starostov a poslancov mestských častí. Zároveň ich však vyzýva, aby svoje pripomienky a podnety adresovali magistrátu hlavného mesta, ktorý je objednávateľom služby vo verejnom záujme.

Dopravný podnik Bratislava v súvislosti s úspornými opatreniami, ktoré sa začali nástupom nového manažmentu, predložil magistrátu hlavného mesta Opatrenia na redukciu výkonov MHD v Bratislave. Podnik pristúpil k redukčným opatreniam pre kritickú finančnú situáciu. Spoločnosť navrhuje zredukovať do konca roka 1,5 milióna najazdených kilometrov, čo predstavuje 10-percentnú úsporu z celkového množstva plánovaných vozokilometrov.

Návrh predložený magistrátu vypracovali podľa stanoviska DPB odborníci na základe prieskumov vyťaženosti jednotlivých spojov. Dopravný podnik navrhol zrušiť 13 liniek, a to 7, 17, 27, 35, 38, 44, 51, 58, 89, 133, 139, 147, 151, a zmeniť interval u desiatich liniek - 21, 30, 37, 50, 53, 63, 66, 67, 68, 99. Bez zmeny by malo zo 114 liniek zostať 83.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu