Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Otcovia chcú rozhodovať o ich ešte nenarodených deťoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Občianske združenie Právo detí na oboch rodičov žiada podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolfa Chmela (Most-Híd) o návrh, ktorý umožní otcom rozhodovať o ich ešte nenarodenom dieťati.

Predseda združenia Samuel Krušinský v otvorenom liste pripomína, že podľa súčasnej legislatívy má otec právo spolurozhodovať o podstatných záležitostiach týkajúcich sa maloletého dieťaťa, a to aj vtedy, ak svoje dieťa nemá v opatere a s matkou svojho dieťaťa nežije.

Vicepremiéra v ňom zároveň upozorňuje, že otec však nemá žiadne právo spolurozhodovať o živote svojho dieťaťa počas prenatálneho vývoja. "Ak sa matka ešte nenarodeného dieťaťa rozhodne podstúpiť interrupciu, otca sa na súhlas nikto nepýta," sťažuje sa Krušinský.

Podľa neho ak aj otec deklaruje, že má záujem získať svoje dieťa po pôrode do svojej výhradnej starostlivosti, reálne otec nemá možnosť rozhodnutiu matky dieťaťa podstúpiť interrupciu nijako zabrániť.

"Preto Vás, pán podpredseda, týmto otvoreným listom vyzývame, aby ste na Legislatívnej rade vlády SR iniciovali taký návrh, ktorý umožní realizovať rodičovské práva tých otcov, ktorí svoje počaté dieťa chcú a túžia sa oň starať," adresoval Chmelovi Krušinský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu