Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Budúci piloti a letušky budú trénovať na hornom Zemplíne

Letisko v Kamenici nad Cirochou Zobraziť galériu (2)
Letisko v Kamenici nad Cirochou

KAMENICA NAD CIROCHOU - Tento rok bude pre letisko v Kamenici nad Cirochou v okrese Humenné historickým míľnikom a zároveň novým začiatkom. Jeho členovia si pripomenú 70 rokov od oficiálneho začiatku do prevádzky.

Pre mladých ľudí z regiónu sa otvára nová možnosť štúdia a šanca získať netypické zamestnanie.

Aeroklub Kamenica nad Cirochou začína na novej báze spoluprácu s Leteckou školou v Košiciach. Škola je súčasťou Slovenského národného aeroklubu generála M. R. Štefánika a vznikla v roku 1992.

Významnú časť jej absolventov tvoria profesionáli v civilnom alebo vojenskom letectve. Sú medzi nimi aj piloti stojov typu MIG-29 alebo L-39, dokonca sú aj kapitánmi na boeingoch a ďalších typoch lietadiel.

Ak všetko pôjde podľa plánov, od budúceho školského roku začnú získavať na kamenickom letisku praktické skúsenosti študenti SNA Leteckej školy Košice. Úrad Košického VÚC povolil otvorenie študijných odborov: pilot, pilot-mechanik a letuška. Prevažná väčšina budúcich pilotov a letušiek pochádza zo Zemplína. Záujem malo 150 študentov, škola prijala 52.

Teoretické vyučovanie bude v Košiciach na strednej priemyselnej škole, na letisku bude mať škola svoje oficiálne školiace stredisko. Zatiaľ čo budúci piloti absolvujú v Kamenici hodiny bezmotorového a neskôr motorového vzdelania, letušky získajú odborné znalosti v hotelovej akadémii.

Náčelník kamenického letiska Arnošt Foff neskrýva optimizmus: "Je to pre nás nová výzva a predovšetkým možnosť odovzdávania praktických skúseností ďalšej generácii slovenských pilotov. Určite sa na to tešíme! Letisko, technika aj naši piloti sú pripravení. Dúfame, že toto bude nová, významná etapa pre náš aeroklub a že spolupráca bude na úžitok všetkým zainteresovaným".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu