Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turistov šokoval obrovský tolstolobik, skončil v kafilérii

Obrovský tolstolobik Zobraziť galériu (4)
Obrovský tolstolobik

VINIANSKÉ JAZERO – Obľúbené miesto oddychu v regióne dolného Zemplína navštívila v nedeľu aj rodina z Michaloviec. Pri rannej prechádzke ich pozornosť upútal neznámy, veľký predmet. Až keď prišli bližšie zistili, že na brehu jazera leží čerstvo uhynutá, vyše meter dlhá ryba.

Vinianske jazero má rozlohu osem hektárov a priemernú hĺbku tri metre. Okrem možností na kúpanie a vodné športy sem radi prichádzajú aj rybári. Práve pre nich musel byť nález uhynutej, mimoriadne veľkej ryby prekvapením.

Rovnako však aj pre rodinu, ktorá ho našla na brehu. Pán Miroslav neveril vlastným očiam: „Nikdy predtým, som na Slovensku na vlastné oči takú obrovskú rybu nevidel. Škoda, že uhynula. Okamžite sme zavolali predsedu michalovského zväzu rybárov. Ten poslal k nálezu miestneho správcu jazera, aby rybu odpratal. Správca konštatoval, že podľa farby očí je ryba uhynutá iba pár hodín a išlo o dospelého jedinca. Doteraz vraj na jazere nezaznamenali žiadny podobný úhyn takého veľkého tolstolobika“.

Ryba merala vyše 110 cm a vážila minimálne 20 kilogramov. Bola kuchynsky nepoužiteľná, preto putovala do prešovskej kafilérie.

Na Slovensku v týchto dňoch zaznamenali ešte jeden prípad nájdenia uhynutého tolstolobika. Našli ho vo vodnej nádrži Dubník 2 pri Starej Turej, vážil 47 kíl a meral 141 cm. Vyťahovať ho museli lanom, lebo sa dostal do výpustného zariadenia.

Tostolobika na Slovenku umelo vysadili v 60. rokoch minulého storočia. Jeho domovom je územie východnej Ázie a povodie rieky Amur. Rastie veľmi rýchlo, dosahuje dĺžku až meter a hmotnosť viac než osem kg. Vo veľkom množstve konzumuje rastlinný planktón, riasy a sinice, ktoré sú nežiadúce v rybníkoch.

Uloví sa príležitostne pri love iných kaprovitých rýb. Tolstolobik je športovo cenená ryba pre bojovnosť pri zdolávaní a veľkú hmotnosť. Jeho mäso je veľmi chutné, po vylovení sa musia ihneď vybrať vnútornosti, ináč mäso zhorkne a rýchlo sa kazí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu