Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výletná loď bráni nákladnej, aby sa potopila!

Viktoria drží rozlomenú Bavariu nad vodou Zobraziť galériu (5)
Viktoria drží rozlomenú Bavariu nad vodou

ŠAMORÍN - Na riečnom kanáli Dunaja pri Šamoríne sa dnes v noci zrazili dve lode. Na výletnej lodi sa nachádza 160 pasažierov. Nákladnú loď, ktorá sa potápa, evakuovali a snažia sa zabrániť ekologickej katastrofe.

Ako informoval krajský hovorca hasičov Ivan Peťko, na mieste zasahuje záchranná služba z Gabčíkova. "Lode sa podľa zistení zrazili asi desať minút pred 2. hodinou ráno. Potápajúca sa loď je mimo plavebnej dráhy," dodal Peťko. "Plavebná dráha je voľná," potvrdila aj hovorkyňa Štátnej plavebnej správy Jana Vadkertyová, podľa ktorej je však treba pri plavbe popri mieste nehody zvýšiť opatrnosť.

"Ide o maltskú výletnú loď Viktoria a nákladnú loď Bavaria 52 z Nemecka," uviedla pre Topky hovorkyňa. Pasažieri sú podľa nej v bezpečí. Evakuovali z nej len jednu staršiu ženu, ktorej prišlo nevoľno. "Kapitán Viktorie sa rozhodol, že neodíde," informovala popoludní Vadkertyová. Loď totiž drží druhé plavidlo doslova nad vodou. Pasažierom ponúkli evakuáciu z lode a odvoz autobusmi, čo odmietli. Ľoď Viktoria postavili v roku 2004. Je dlhá asi 127 metrov, má tri paluby, 90 kabín a 40-člennú posádku. Podľa stránky riverscanner.com smerovala z nemeckého mesta Passau.

Vytiahnutie potápajúcej sa Bavarie 52, ktorá má veľkú trhlinu v strednej časti, bude pravdepodobne trvať dlhší čas. Začali z nej prečerpávať 15 tisíc litrov pohonných hmôt, aby "zabránili ekologickej katastrofe" a odnášať náklad - kukuricu.

Na miesto dorazil aj minister vnútra Daniel Lipšic. Ponúkol prevádzkovateľovi výletnej lode aj jej pasažierom, že im zabezpečí program, ktorý mali mať na Slovensku. Po obhliadke lode uviedol, že situácia je bezpečná a pasažieri by mohli opäť prenocovať na lodi. "Zajtra sem príde nová loď, ktorou budú môcť pokračovať vo svojom zájazde. Hoci nič nehrozí, rozumnejšie by bolo, keby boli ľudia evakuovaní. Rozhodnutie nezáleží ani tak na kapitánovi lode, ako skôr na jej prevádzkovateľovi, ktorou je cestovná kancelária," pokračoval.

Minister sa kriticky vyjadril k zabezpečeniu záchranných prác po havárii. Nehoda sa stala dnes o 1.50 h, avšak záchranárske tímy prišli až okolo 8.00 h. "Z nepochopiteľných príčin nebol vyrozumený záchranný integrovaný systém. Bola vyrozumená len súkromná záchranná služba". Integrovaný záchranný systém podľa neho informovali až o 7.30 h, čo považuje za neprijateľné.



Samorin, zrazke, lode, april 2011
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu