Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Maďarský konzul Farkas: Slovensko je kukučie vajce

Géza Farkas
Géza Farkas

BRATISLAVA - Maďarsko povolalo svojho konzula na Slovensku Gézu Farkasa na konzultácie do Budapešti, odkiaľ sa už podľa neoficiálnych zdrojov diplomat do svojho bratislavského úradu nevráti. Dôvodom sú Farkasove nevhodné výroky o Slovensku, proti ktorým slovenská diplomacia protestovala, napísal dnes denník Sme.

"Slovensko prevzalo štátne atribúty ako akúsi licenciu, nevybojovalo si ich v mnohostoročnom zápase. Slovenská spoločnosť tieto znaky používa, ale históriu a identitu je veľmi ťažké vytvoriť umelými prostriedkami," uviedol nedávno Farkas v rozhovore pre internetový portál bumm.sk. Slovensko tiež označil za kukučie vajce, pretože zo susedných krajín bolo podľa neho jediné, ktoré sa ako celok vyčlenilo z Uhorska.

Farkas v rozhovore tiež spochybnil misiu solúnskych bratov Cyrila a Metoda, ktorí pred viac ako tisíc rokmi priniesli na vtedajšiu Veľkú Moravu kresťanstvo a písmo. "Je divné, že ako misionári preskočili územie dnešného Maďarska. Nie je tam po nich žiadna stopa, preto sa vnucovanie kultu zdá byť trpkým úsilím, pokusom o následné doplnenie chýbajúcich základných pilierov," tvrdil.

Maďarská ambasáda sa k Farkasovi nevyjadrila. "Veľvyslanectvo nám diplomatickou nótou oznámilo, že ho povolali na konzultáciu. Výroky preto nebudeme komentovať," uviedlo slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

Denník pripomenul, že od diplomata sa očakáva rešpekt ku krajine, kde pôsobí, a nekonfliktné vyjadrovanie. "Ak to nerobí, musí vziať na vedomie, že v krajine nebude vítaný," poznamenal historik Slovenskej akadémie vied Milan Zemko.

Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú dlhodobo napäté a zaťažuje ich niekoľko sporov. V poslednom období je to hlavne maďarský zákon, ktorý umožňuje Maďarom zo zahraničia jednoduchšie získať maďarské občianstvo. Maďarské ministerstvo zahraničia zase kritizovalo, že bustu niekdajšieho kontroverzného maďarského politika na Slovensku Jánosa Esterházyho, ktorú nedávno nedávno odhalili v Košiciach, niekto polial farbou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu