Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zaútočil na muža medveď zabijak?

Ján Gejdoš (64) mal po útoku znetvorenú tvár. Podrobil sa operácii, ktorá trvala 5 hodín. Teraz je v umelom spánku, z ktorého ho začínajú pomaly preberať.
Ján Gejdoš (64) mal po útoku znetvorenú tvár. Podrobil sa operácii, ktorá trvala 5 hodín. Teraz je v umelom spánku, z ktorého ho začínajú pomaly preberať.

RUŽOMBEROK - Útok medveďa pri Liptovských Sliačoch (okr. Ružomberok) bol podľa odborníkov netradičný. Jána Gejdoša (64) šelma napadla nečakane a bez príčiny, keď prechádzal po lesnom chodníku. Úderom laby mu medveď doslova znetvoril tvár. Muž si duchaprítomne ľahol na zem, zviera sa však k nemu ešte niekoľkokrát vrátilo, ale už mu neublížilo.

Poľovníci z Liptovských Sliačov hovoria, že pravdepodobne útočil asi 15-ročný medveď, ktorý váži viac ako 200 kilogramov a v minulosti už ľudí napadol, alebo ich naháňal po lese. Či ide o medveďa zabijaka však poľovníci povedať nevedeli.

Jána Gejdoša, pracovníka urbariátu v L. Sliačoch, operoval v ružomberskej Ústrednej vojenskej nemocnici tím špičkových lekárov zhruba 5 hodín. Na tvári mal poškodené svaly, nervy, polámané kosti, zdevastované oko i ucho. Šelma mu vytrhla pol tváre. „Lekári mu museli dávať dohromady celú tvár. Použili aj titánové dlahy. Predbežne to vyzerá tak, že lekárom sa podarilo zachrániť aj jeho zrak,“ povedal riaditeľ ružomberskej vojenskej nemocnice Igor Čombor. Všetko však ukáže čas. „Videl som ho pred operáciou i teraz po nej, keď mu preväzovali tvár. Lekári odviedli výbornú prácu. Pacient je teraz v umelom spánku a postupne ho z neho preberáme. Dúfam, že veci sa neskomplikujú. Je to predsa len starší človek a má aj problém so srdcom,“ dodal riaditeľ.

J. Gejdoš bol v inkriminovanom čase v lese s pracovníčkami, ktoré sadili v Sliačanskej doline stromčeky. Pri ceste naspäť išiel sám popredu a vtedy na neho medveď zaútočil. Lesné robotníčky ho uvideli už so skrvavenou tvárou. Privolali lesných pracovníkov, ktorí robili neďaleko miesta, kde sa stalo nešťastie. Tí sa hneď so sekerami a motorovými pílami vybrali na pomoc kamarátovi a privolali záchranku. „Nemal už žiadnu tvár, krv z neho tiekla potokmi. Hovoril, že ho napadol medveď. Bol v šoku,“ povedala jedna z lesných robotníčok.

Podľa Jána Ondrejku, člena Poľovníckeho združenia Kamená v L. Sliačoch, sa v oblasti Sliačanskej doliny nachádzajú tri či štyri medvede. „Vlani sme dostali povolenie na odstrel jedného medveďa kvôli tomu, že boli premnožené. Zastrelil som ho práve ja a mal okolo 150 kíl. Teraz požiadame o odstrel opäť. Ale už na medveďa ako škodcu, lebo jeho útok na človeka bol neštandardný,“ dodal Ondrejka.
Čo robiť pri stretnutí s medveďom
Podľa názoru zoológa Robina Rigga zo Spoločnosti pre výskum, vzdelanie a spolužitie s prírodou v Liptovskom Hrádku, medveď sa spravidla vyhne človeku, keď o ňom vie. Pri stretnutí by človek pred ním nemal utekať, ani kričať, lebo môže vyprovokovať jeho útok. Keď medveď stojí na zadných nohách, snaží sa identifikovať okolie zrakom a čuchom, nechystá sa zaútočiť. Osoba má vtedy zdvihnúť ruky a prihovárať sa mu hlbokým, pevným hlasom. Je dobré, keď sa pokúsi vzdialiť od medveďa pomalým vycúvaním.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu