Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vyteká zo zatopenej bane Márie kyselina sírová?

V tejto bani Mária v Rožňave sa v podzemí nachádza kadečo. Zobraziť galériu (2)
V tejto bani Mária v Rožňave sa v podzemí nachádza kadečo.

ROŽŇAVA - Hlavný hygienik Slovenska bije na poplach! Nekontrolovateľne vyvierajúca voda zo zatopenej bývalej bane Mária v Rožňave hrozí ekologickou haváriou. Pravdepodobne obsahuje mnoho jedovatých látok (olovo, ortuť, arzén). Hygienici preto včera z bane odoberali vzorky vody. Výsledky budú známe už o dva dni.

„Všetkým dohadom bude už raz a navždy koniec! Rozbory definitívne určia, či je voda škodlivá. Taktiež zistíme, či má vplyv na podzemné vody studní, ktoré zásobujú obyvateľov pitnou vodou,“ uviedol hlavný hygienik SR František Valášek. Kontrolu a odber vzoriek vykonal na podnet sťažovateľov z okolia bývalej bane.

„Túto vodu už nepije ani môj strážny pes. Je horká, čo zrejme súvisí s tým, že ide o zriedenú formu kyseliny sírovej,“ povedal Ondrej Jančo, ktorý býva priamo pri mieste, odkiaľ vyviera banská voda. Vlani vodou z podzemia zavlažoval záhradu, no teraz si už netrúfa. Pôvodne chcel otvoriť práve v tejto lokalite hotel, ale teraz váha. „Prvé rozbory vody spred dvoch rokov zistili len zvýšený výskyt železa. Dnes však voda zrejme obsahuje aj arzén, ortuť, olovo, meď, zlato i striebro a možno objavia aj stopy po uráne...“ dodal Jančo.

Baňu Mária sprivatizovala spoločnosť Želba, ktorá sa neskôr dostala do konkurzu. Pred šiestimi rokmi, po útlme baníctva, začali štôlne zatápať. Veľkú námahu si však nedali: otvory síce zasypali, ale zostali v nich stroje aj výťahy. A dôsledky, ktoré predstavuje znečistenie zdrojov pitnej vody v okolí Rožňavy, môžu byť nedozierne.


PROBLEMATICKÁ VODA
„Na elektrifikáciu a plynofi- káciu sa na Slovensku nezabudlo, no nikto sa nezaoberal hrozbou zdravotne nevyhovujúcej vody. Hoci Slovensko leží na obrovskom zásobisku pitnej vody, až 20 % obyvateľov kvalitnú vodu nemá. Treba určiť zodpovedného za tento stav a situáciu urýchlene riešiť,“ vyhlásil F. Valášek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu