Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slovenská premiéra celosvetového hitu v Štátnom divadle Košice

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: PR)

Na Malú scénu Štátneho divadla Košice príde v piatok 25. novembra slovenská premiéra najúspešnejšej írskej hry roku 2008. Moje baby (Little Gem) z pera Elaine Murphy sú hereckým koncertom troch generácií dublinských (a možno košických?) žien v podaní ľuby Blaškovičovej, Aleny Ďuránovej a Dany Košickej v réžii Aleny Lelkovej.

„Pred pár rokmi som pre divadlo hľadala hru pre tri herečky. Do rúk sa mi dostala aj táto írska hra a už som ju nepustila. Dotkla sa ma na prvé prečítanie a vedela som, že to bude jedna z tých, ktorú raz niekde urobím,“ hovorí režisérka Alena Lelková, ktorá mala hru už dlhšie vo svojom hľadáčiku. S košickým divadlom už spolupracovala ako dramaturgička pri inscenácii Prelet nad hniezdom kukučky, ale Moje baby sú je košickým režisérskym debutom. Ako dodáva hra je dobrým mix smutného i smiešneho. „Presne tak ako to v živote chodí a v kvalitných hrách býva.  Asi najviac na tom texte ma baví spôsob, ako sa tu rozpráva aj o tých najsmutnejších veciach. Bez pátosu, sentimentu, s nadhľadom, s iróniou, humorom. A pritom vás to dojme a zasiahne. Tá hranica sa niekedy ťažko stráži. Snažili sme sa z textu vytiahnuť na povrch všetko dobré, čo v ňom prúdi. Táto hra sa často inscenuje v minimálnej scénografii, s dôrazom na text. Lebo sa naň dá spoľahnúť. Ja si myslím, že si zaslúži viac. Ideme do vnútra postáv, za hranice textu - pracujeme vo výrazne výtvarnej scéne, s metaforou... Ja osobne som si to pomenovala ako Ódu na obyčajnosť,“ vraví režisérka novej inscenácie v repertoári košickej činohry, ktorá je zároveň poslednou tohtoročnou premiérou divadla.

Moje baby sú aj veľkým návratom populárnej herečky Aleny Ďuránovej, ktorá po materskej dovolenke naplno naskočila na divadelný vlak. „Amber je absolútne výnimočná v tom, že je to úplne normálna pubertiačka ako milióny pubertiačok kdekoľvek na svete a v akomkoľvek meste. To sa mi na nej veľmi páči. Je to pubertiačka zdutá, ofučaná, vulgárna, drzá a sebavedomá. Presne tak ako to vidíme všade. A preto je zaujímavá, lebo ju treba hrať čo najobyčajnejšie,“ hovorí Ďuránová o svojej postave, ktorá je najmladšou z troch generácií žien. Priznáva, že inscenácia je náročná aj svojou formou. „Každá z nás je na javisku sama, každá má šesť veľkých monológov, čo je dvanásť strán textu. Už len naučiť sa to bola poriadna zaberačka. A ďalšia prišla na javisku. Nemám skúsenosti so stand upom a tak to bola veľká výzva. Musíte si zachovať nadhľad a akýsi komentátorský prístup. Ale zároveň do toho vkladať konkrétne situácie, ktorá sa stali a zahrať pre diváka niekoľko postáv. Meniť hlasy, veľmi rýchlo strihať v emóciách. To bolo neuveriteľne ťažké,“ vysvetľuje Ďuránová.

Na javisku jej sekundujú Ľuba Blaškovičová ako stará mama Kay, Dana Košická ako mama Lorraine. Hru Moje baby uvádza košické divadlo v preklade Zuzany Dzurindovej, scénu navrhol Juraj Poliak, kostýmy Dorota Cigánková a o výber hudby a jej postprodukciu sa postaral Oskar Lelko.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu