Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Úsek D1 Jánovce-Jablonov môže stáť 360 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Výstavba dvoch úsekov diaľnice D1 Jánovce - Jablonov okolo Levoče v Prešovskom kraji v dĺžke 18,5 kilometra by mohla podľa ich predpokladanej ceny stáť spolu 360,33 mil. eur bez dane.

Stavebné práce na prvom, 9-kilometrovom úseku vedúcom od Spišského Štiavnika po Levoču za predpokladanú cenu 94,65 mil. eur bez dane by mali trvať dva a pol roka, respektíve 914 dní. Druhý úsek v dĺžke 9,5 kilometra, ktorý bude pokračovať po Spišské Podhradie, dosahuje predpokladanú cenu 265,68 mil. eur bez dane. Jeho výstavba je naplánovaná na viac ako tri a štvrť roka, alebo na 1 217 dní. Súčasťou druhého a zároveň drahšieho úseku diaľnice bude dvojrúrový tunel Šibenik dlhý 635,5 metra, ako aj mimoúrovňová križovatka a privádzač Levoča.

Stavby oboch častí diaľnice chce štát financovať z prostriedkov Kohézneho fondu Európskej únie a štátneho rozpočtu v rámci Operačného programu Doprava. Vyplýva to z dvoch verejných súťaží, ktoré Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) vyhlásila 26. novembra, no zverejnené vo Vestníku verejného obstarávania aj s konkrétnymi očakávanými cenami boli v utorok 30. novembra. Diaľnica Jánovce - Jablonov bola pôvodne súčasťou prvého balíka PPP na výstavbu piatich úsekov D1 medzi Martinom a Prešovom, ktorý minister dopravy Ján Figeľ koncom augusta zastavil.

V prípade oboch tendrov môžu uchádzači požiadať o súťažné podklady do 20. decembra, pričom lehota na predkladanie ponúk a otváranie obálok s ponukami je 8. februára 2011. O vysvetlenie podmienok účasti majú požiadať do 17. januára. Ponuky budú viazané minimálne šesť mesiacov od uplynutia termínu na predkladanie ponúk. Záujemcovia musia predložiť zoznam uskutočnených stavebných prác na diaľniciach a rýchlostných cestách, vrátane mostov, za predchádzajúcich päť rokov. Aspoň jedna stavba musí mať v prípade tendra na prvý, lacnejší úsek zmluvnú cenu najmenej 50 mil. eur a v tendri na druhý úsek minimálne 90 mil. eur bez dane.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu