Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šičky v Hencovciach zastavili prácu, chcú vyššie platy

Do ostrého štrajku vstúpli dnes ženy z hencovských firiem KALI AGRO a SLO.VI Zobraziť galériu (2)
Do ostrého štrajku vstúpli dnes ženy z hencovských firiem KALI AGRO a SLO.VI (Zdroj: SITA)

HENCOVCE - Približne 350 šičiek dvoch textilných fabrík dnes v Hencovciach na východnom Slovensku zastavilo prácu. Štrajkom chcú dosiahnuť vyššie platy a zlepšenie pracovných podmienok. Zamestnankyne firiem Kali Agro a Slo.vi s rovnakým talianskym majiteľom tiež vyšli na protestný pochod do ulíc obce. Ženy chcú zvýšenie platov o 50 eur, v súčasnosti totiž ich hrubá mzda dosahuje len asi 320 eur.

"Manžel je na dôchodku, máme tri deti, keď z tých asi 260 eur zaplatím účty, nedokážeme vlastne vyžiť," povedala jedna zo šičiek, ktorá sa na štrajku zúčastnila. Ženy počas protestu prešli od areálu fabrík ulicami obce až k obecnému úradu, kde sa stretli so starostom.

Pri pochode mali oblečené modré odborárske tričká, pískali na píšťalkách a niesli transparenty s nápismi "Máme nízke mzdy" či "Chceme žiť, nie živoriť". Zamestnankyne firiem, ktoré sa zaoberajú najmä šitím a balením pančúch, okrem nízkych platov kritizovali aj podmienky na pracoviskách. Tie považujú za neúnosné. Teplota za strojmi údajne dosahuje aj 40 stupňov, haly navyše nie sú dostatočne vetrané.

"Problémom sú napríklad aj denné normy, sú tak ťažké, že sa často ani nedajú splniť," tvrdila podniková odborová predáčka Jana Polaščíková. Zástupcovia zamestnancov s vedením spoločností začali vyjednávania o zvýšení platov a zlepšení pracovných podmienok už v marci. Všetky rokovania však stroskotali. Šičky preto v súčasnosti trvajú na zvýšení hrubej mzdy o 50 eur, až do splnenia tejto podmienky prácu nechcú obnoviť.

Majitelia firmy zatiaľ podľa Polaščíkovej ponúkli zvýšenie hrubej mzdy o deväť eur, podmienili to však plnením viacerých podmienok o dochádzke a plnením výkonnostných noriem. Výroba v oboch fabrikách ostane počas štrajku ochromená, poznamenala Polaščíková.

"Tento štrajk je vôbec prvým ostrým štrajkom za vyššie platy na východnom Slovensku," uviedol odborový predák Jozef Balica z Odborového združenia KOVO, ktoré štrajk podporuje. Zástupcovia zamestnancov sú podľa Balicu kedykoľvek pripravení pokračovať v rokovaniach so zamestnávateľom. Po splnení svojich podmienok sú šičky ochotné opäť nastúpiť do práce.



Nájdite si prácu na pracovnom portáli www.kariera.sk!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu