Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Slovensku vzniká Pirátska strana

KOŠICE - Pirátska strana, ktorej sa vo Švédsku podarilo prebojovať do Európskeho parlamentu, vzniká aj na Slovensku. Podobne ako švédsky vzor Piratpartiet chce aj slovenské zoskupenie meniť autorské právo či bojovať za súkromie na internete.

Slovenská strana chce svoju stránku spustiť tento piatok a chystá zber podpisov na svoju oficiálnu registráciu, napísal dnes portál www.sme.sk.

"S podporu švédskej Piratpartiet vzniká Pirátska strana aj na Slovensku, budeme radi, ak sa pridáte," cituje portál denníka Sme prvý príspevok zakladateľov strany na internete. Slovenská pirátska strana zatiaľ existuje len na internetovej sociálnej sieti Facebook. Práve tam sa objavili prvé upozornenia na vznik netradičnej politickej skupiny, na stránke mala vo štvrtok predpoludním evidovaných 177 priaznivcov.

Organizátori chcú v najbližšom čase spustiť petíciu na zozbieranie potrebných 10.000 podpisov na oficiálne zaregistrovanie strany. Tá by sa potom mohla uchádzať o hlasy voličov napríklad v parlamentných či komunálnych voľbách. Strana otvorene priznáva inšpiráciu v staršej predchodkyni zo Švédska. Piratpartiet na svojej stránke medzi svoje ciele uvádza komplexnú reformu autorského práva, zrušenie všeobecných patentových práv napríklad na lieky či posilnenie ochrany súkromných údajov používateľov internetu. K podobným princípom sa hlási aj slovenská verzia strany.

Švédskej strane sa v nedávnych voľbách do europarlamentu podarilo získať 7,13 percenta hlasov. Uspela najmä medzi mladými ľuďmi a získala jedno kreslo európskeho poslanca.

Podobné strany už vznikli aj v ďalších krajinách Európy a sveta. V Európskej únii sú pirátske strany aktívne napríklad v Španielsku, Poľsku, Nemecku či Francúzsku, vznik strany sa v súčasnosti pripravuje aj v Česku či Maďarsku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu