Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KOMENTÁR Richarda Sulíka: Veď otvorte ho na furt

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Druhý pilier, ktorý sa po šiestich mesiacoch len prednedávnom uzavrel, má byť otvorený opäť. Pri prvom otvorení síce premiér tvrdil, že to má byť len jednorazové, ale to bolo vtedy a dnes to už neplatí.

Snáď by nikto nechcel, aby si premiér stál za slovom. Dnes máme nového šéfa Sociálnej poisťovne Muňku a on chce mať predsa rovnaké šance ako jeho predchodca Bernátek. Viac ako 100.000 odídených bude znamenať splnenie straníckej úlohy a keď odíde viac ako tristotisíc sporiteľov z druhého pilieru, dostane Muňka osobitnú pochvalu od premiéra navyše. Samozrejme pri naštartovanej „vétrieske“.

Na druhej strane, otvorenie druhého piliera má svoje čaro v tom, že zvyšuje slobodu jednotlivca. Dôchodky sú vážna vec a je dobré, že ľudia majú možnosť prehodnotiť svoje rozhodnutie. A práve preto je dobré, keď je druhý pilier otvorený. Ale prečo iba na šesť mesiacov? Pri jednorazovom otvorení, ako pôvodne premiér tvrdil, má zmysel otvoriť druhý pilier na dobu obmedzenú. Keďže sa ale ukázalo, že premiérove slovo netreba brať úplne doslova, je oveľa lepšie otvoriť druhý pilier natrvalo.

Všetci ľudia by sa tak dlhodobo a kedykoľvek mohli rozhodnúť raz do druhého piliera vstúpiť a raz vystúpiť. Pri vystúpení by DSS previedla našetrené peniaze späť do Sociálnej poisťovne. Navyše, nebolo by nutné každú chvíľu prejsť celým legislatívnym procesom, od pripomienkového konania až po zverejnenie zákona v zbierke zákonov. Aj situácia by bola stabilnejšia, ľudia by nechytali paniku pri každom poklese akcií a naopak. Jediný, komu by trvalé otvorenie druhého piliera fakt nehralo do karát, je náš premiér Fico.

Ono totiž vôbec nejde o nejaké deficity v Sociálnej poisťovni, tie budú tak či tak, lebo dlhodobo vznikajú kvôli pilieru prvému. Ani o pseudozáchranu dôchodkov až tak moc nejde. Ide len a len o politické body a tie sa získajú najmä opakovaným otváraním.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu