Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kürthy: Ťažba nerastov sa môže skončiť maxitunelom

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva prepašovalo do novely zákona o banskej činnosti, výbušninách a o štátnej banskej správe paragraf, ktorý ožobráči občanov.

Paragraf o vecnom bremene, ktorý chce presadiť ministerstvo hospodárstva, ožobráči tisícky ľudí, myslí si primátorka Kremnice Zuzana Balážová

Na dnešnej tlačovej besede to povedal Ľuboš Kürthy z občianskeho združenia Kremnica nad zlato a ďalej uviedol, že navrhovaný paragraf o vecnom bremene je nehoráznosťou. Podľa neho poslanci by nemali podporiť novelu, pretože "by si odhlasovali ortieľ aj nad svojím majetkom". Tvrdí, že ministerstvo hospodárstva podlieha geologicko-banskej loby. "Mohlo by sa pokojne stať, že tu pôjde o taký slovenský maxitunel, čo sa týka nerastného bohatstva," dodal Kürthy. Primátorka Kremnice Zuzana Balážová uviedla, že nemôže povedať, kto tvorí loby. "Ale je tu jasný tlak," podotkla Balážová.

Paragraf o vecnom bremene podľa Balážovej nebol v novele počas pripomienkového konania. Tvrdí, že sa tam dostal nenápadne v novele banského zákona, ktorá je priložená k novele zákona o banskej činnosti. Navrhnutý paragraf by podľa nej nebol v prospech vlastníkov alebo iných oprávnených užívateľov nehnuteľností, na ktorých obvodný banský úrad určil dobývací priestor, pretože by naň platilo vecné bremeno, ktoré by im prikazovalo strpieť poskytnutie nehnuteľnosti na dobývanie výhradného ložiska. Balážová upozorňuje, že zavedenie vecného bremena by v praxi znamenalo, že ťažobná spoločnosť by sa mohla dostať k pozemkom, ktoré sú označené ako dobývací priestor, počas 60 dní. Nový paragraf by ťažiarom zjednodušil prístup k pozemkom, mohli by napríklad obísť podmienku, že vyvlastňovať možno len vo verejnom záujme. "Takýto paragraf by ožobráčil tisícky občanov," povedala Balážová s tým, že na Slovensku je 320 dobývacích priestorov a zaberajú niekoľko desiatok štvorcových kilometrov. Nachádzajú sa napríklad v Kremnici, Medzibrode či Pezinku. Podľa nej Slovensko by nemalo dovoliť vyrabovať nerastné bohatstvo za pár grošov zahraničnými spoločnosťami. Starosta Kálnice Miroslav Borcovan vyhlásil, že je proti tomu, aby sa v jeho regióne ťažil urán. Argumentuje aj tým, že "jednoznačne, kde ide ťažba uránu, nejde cestovný ruch".

Sporný paragraf spojil primátorku Kremnice so starostami obcí z regiónov Považského Inovca a Košíc, v ktorých majú ťažobné spoločnosti záujem o ťažbu nerastného bohatstva. Zavedenie paragrafu o vecnom bremene považujú za protiústavné. Poslancov preto vyzývajú, aby ho neschválili. Úpravu o vecnom bremene už raz odmietli na jar tohto roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu