Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Peniaze na vyššie platy sestier rozdelia medzi všetkých zamestnancov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NITRA – Krajské nemocnice v Leviciach a Topoľčanoch už čakajú na prvé peniaze z rozpustenej rezervy vlády. Tá bola určená na zvýšenie platov lekárov a zdravotných sestier. Práve sestrám sa z nej napokon ujde podstatne menej, než očakávali.

„Časť týchto prostriedkov pôjde na úhradu zvýšených platov lekárov. Navýšenie platov sestier už nie je aktuálne, keďže bola zrušená platnosť zákona o platoch sestier a pôrodných asistentiek. Preto budeme uvažovať o rozdelení tej zvyšnej sumy medzi všetkých ostatných pracovníkov nemocníc,“ uviedla Marta Eckhardtová, riaditeľka neziskovej organizácie Nemocnice s poliklinikami, ktorú zriadil Nitriansky samosprávny kraj (NSK) a ktorá obe zdravotnícke zariadenia spravuje.

Rezerva vlády bola medzi nemocnice rozdelená prostredníctvom zdravotných poisťovní. „Tie k cenám za ukončené hospitalizácie pridali platby v hodnote 70 eur a k osobitne hradeným výkonom 10 eur za každý výkon. K zmene došlo k 1. júlu, ale na účet nám prídu peniaze teraz, začiatkom septembra,“ vysvetlila Eckhardtová. Zamestnanci topoľčianskej a levickej nemocnice sa tak môžu tešiť na zvyšovanie platov, ktoré bude hradené z peňazí určených pôvodne iba pre zdravotné sestry.

„No určite sestry dostanú teraz menej, pretože budeme deliť medzi všetkých pracovníkov sumu, ktorú dostávali iba ony. To znamená, tú sumu, ktorú dostávali sestry k 1. 4., to navýšenie, budeme deliť medzi lekárov a všetkých ostatných zamestnancov nemocnice,“ uviedla Eckhardtová. Zároveň pripomenula, že aj keď sestry prišli o zvýšený plat, budú mať na výplatnej páske predsa len o čosi vyššiu sumu, ako dostávali pred 1. aprílom tohto roku.

O tom, akým spôsobom sa budú peniaze z rezervy vlády rozdeľovať medzi zamestnancov nemocníc, ešte nie je rozhodnuté. Vedenie oboch zdravotníckych zariadení momentálne o všetkom rokuje s odborármi. Konečná dohoda by mala byť na stole až koncom tohto týždňa. Až potom bude známa aj reakcia zdravotných sestier. Tie prídu zrušením platnosti zákona o platoch sestier a pôrodných asistentiek v niektorých prípadoch aj o stovky eur mesačne.

„Každá jedna sestra bola veľmi rada, keď dostala to navýšenie k 1. 4. a myslím si, že každý z nás, keď mu niekto siahne na plat, je nespokojný. Takže určite bude nejaká tá nevôľa medzi sestrami. Najmä tie staršie mali platy navýšené o veľmi veľa finančných prostriedkov. Tie sumy sa pohybovali okolo 300 až 400 eur, takže myslím si, že hlavne tie najstaršie budú asi najviac nespokojné,“ dodala Eckhardtová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu