Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Štát zaplatí za licencie od Microsoftu 52,6 mil. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Štát zaplatí za licencie spoločnosti Microsoft v najbližších troch rokoch celkovo 52,6 mil. eur, vrátane dane z pridanej hodnoty. Zmluva medzi ministerstvom financií zodpovedným za nákup a firmou Microsoft zahŕňa upgrade operačného systému Windows, kancelársky balík MS Office a prístupové klientske licencie CoreCAL a EnterpriseCAL, ktoré slúžia na zabezpečenie chodu základnej infraštruktúry organizácií.

Celkovo plánuje rezort financií nakúpiť 82 388 licencií. Na výber sú tri balíčky produktov, ktoré sa líšia v množstve a druhu zahrnutých programov. Najviac, až 42,5 tis. licencií, ktoré rezort plánuje kúpiť, pritom spadá do najdrahšej kategórie Desktop Enterprise. Spomedzi jednotlivých verejných inštitúcií plánuje najviac licencií kúpiť ministerstvo vnútra, a to až 26 542 kusov.

Ako ďalej vyplýva zo správy o plnení multilicenčnej zmluvy Microsoft Enterprise Agreement (MS EA) a návrhu jej pokračovania, ktorú ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania, dohodnutá cena 52,6 mil. eur je v porovnaní s platnými cenníkmi spoločnosti Microsoft pre verejnú správu nižšia o približne 18 % až 19,5 %.

Rezort navyše uvádza, že v rokoch 2012 až 2014 štát za licencie zaplatí o 1,6 mil. eur ročne menej ako v rokoch 2008 až 2011. "Okrem toho bola dohodnutá omnoho významnejšia množina služieb orientovaná na optimalizáciu používaných produktov a realizáciu centrálneho monitorovania a auditu používania produktov v ekvivalentnej hodnote približne 1 mil. eur," informuje ministerstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu