Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pracovné voľno: Kedy máte nárok na náhradu mzdy?

Aj náhle ošetrenie u zubára v pracovnom čase spadá do podmienok, pri ktorých si môžete vybrať platené pracovné voľno.
Aj náhle ošetrenie u zubára v pracovnom čase spadá do podmienok, pri ktorých si môžete vybrať platené pracovné voľno.

Viete, kedy vám vzniká právo na pracovné voľno? Návšteva lekára, narodenie dieťaťa, poveternostné podmienky alebo pohreb v rodine - to všetko sú skutočnosti, pri ktorých si môžete uplatniť nárok na pracovné voľno a ešte k tomu by vám ho mal zamestnávateľ zaplatiť. Ak si nie ste istí, v ktorých prípadoch vám zase pracovné voľno nezaplatia, Nový Čas vám poradí.

V prípade, že ste zamestnaní a potrebujete si rýchlo vybaviť lekára alebo sa vám narodilo dieťa a vy musíte manželku zobrať do nemocnice, máte nárok na pracovné voľno. Zamestnávateľ by vám mal poskytnúť nielen voľno, ale aj náhradu mzdy v sume priemerného zárobku. V akých ostatných prípadoch vám ešte vzniká nárok na pracovné voľno a jeho zaplatenie?

Lekár
Počas jedného kalendárneho roku máte nárok na sedem dní pracovného voľna pri ošetrení a vyšetrení v zdravotníckom zariadení. Ak sprevádzate rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia alebo vy sami idete na vyšetrenie pri náhlom ochorení alebo úraze, máte takisto nárok na vyplatenie.

Starostlivosť o postihnuté dieťa
V prípade, že ste rodičom, ktorý sa stará o zdravotne postihnuté dieťa, vedzte, že máte nárok v kalendárnom roku na desať dní pracovného voľna. Toto voľno je určené na sprevádzanie dieťaťa do zariadenia sociálnej starostlivosti.

Tehotenstvo a pôrod
Ak čakáte prírastok do rodiny a potrebujete ísť k lekárovi na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, Zákonník práce vám to umožňuje. Aj v prípade, že ste čerstvým oteckom, teda sa vám práve narodilo dieťa, máte nárok na pracovné voľno. Konkrétne ide o nevyhnutne potrebný čas na prevoz manželky do zdravotníckeho zariadenia a späť.

Pohreb
Pri úmrtí rodinného príslušníka (manžel, dieťa) máte nárok na dva dni pracovného voľna a ďalší deň na účasť na pohrebe týchto osôb. V prípade, že ste vy alebo váš partner stratili rodiča alebo súrodenca a obstarávate pohreb týchto osôb, mal by vás zamestnávateľ uvoľniť. Nárok na jeden deň pracovného voľna s možnosťou náhrady mzdy má ten, kto sa zúčastní na pohrebe prarodiča, vnuka alebo inej osoby, ktorá nepatrí k príbuzným, no žila s vami v spoločnej domácnosti v čase úmrtia. Nárok na ďalší deň voľna máte v prípade organizácie pohrebu týchto osôb.

Poveternostné podmienky
V prípade, že máte znemožnenú cestu do zamestnania pre poveternostné podmienky individuálnym dopravným prostriedkom, máte právo na jeden deň pracovného voľna aj s náhradou mzdy.

PRACOVNÉ VOĽNO BEZ NÁHRADY MZDY
1. Vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení nad rámec siedmich dní.
2. Jeden deň na vlastnú svadbu.
3. Na nevyhnutne potrebný čas pri nepredvídanom prerušení premávky alebo meškaní pravidelnej verejnej dopravy.
4. Pri sťahovaní do tej istej obce jeden deň a do inej obce dva dni. Ale ak ide o sťahovanie v záujme zamestnávateľa, poskytuje sa pracovné voľno s náhradou mzdy.
5. Ak ste ukončili pracovný pomer a ste vo výpovednej lehote, máte nárok na jeden poldeň v týždni na hľadanie si nového zamestnania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu