Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výherca vstupenky na Letné Shakespearovské slávnosti!

Letné Shakespearovské slávnosti 2011
Letné Shakespearovské slávnosti 2011 (Zdroj: PR)

Topky.sk pripravili pre vás súťaž o vstupenky na predstavenie Letných Shakespearovských slávnosti.

Výhercom sa stáva:

Branislav Viragovský, Piešťany

 

 

Letné shakespearovské slávnosti 2011 pripravujú Richarda III.

Jedna z najslávnejších hier svetového divadelného repertoáru priamo nadväzuje na tri diely Kráľa Jindřicha VI., a dovršuje tak prvú Shakespearovu historickú teatrológiu.

Postava Richarda patrí k najslávnejším hereckým postavám a nie div, že ju vo filmovom spracovaní stvárnil herec Laurence Olivier a taktiež fascinuje známeho amerického herca Al Pacina, ktorý o Richardovi III. natočil inscenovaný dokument. Richard je pod svojou suverénnou maskou človekom zožieraným neistotou a komplexom menejcennosti zo svojej fyzickej podoby i nedôstojného postavenia. Vo vnútri je zraneným dieťaťom ovládaným potrebou pomstiť sa svetu za všetky príkoria. Je ale i hráčom, ktorý sa púšťa do vopred stratených akcií, a keď v nich zvíťazí, sám žasne. Dokáže byť neodolateľným zvodcom i neohrozeným obrancom zeme pred cudzími vojskami. Dokáže sa smiať celému svetu i sám sebe, ale ako človek, ktorý neuznáva vyššiu autoritu ako sám seba, žije len pre prítomnú chvíľu. Na prahu smrti sa jeho ja triešti do tisícich protichodných hlasov. Zostává sám s vedomím, že až umrie, „nikto slzu neuroní“. A predsa sa v závere vzchopí a s výkrikom: „Kráľovstvo za koňa!“ je zas pripravený vsadiť všetko na jednu kartu. 
Pre túto herecky neľahkú postavu sa producentom LSS Slovensko podarilo získať herca SND Roberta Rotha v réžii Mariána Pecku, ktorého inscenácie sú režijne uznávané nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike a Poľsku a boli ocenené festivalmi aj odbornou kritikou. V postave Vojvodu Buckinghama mu bude oddane slúžiť Alexander Bárta. Jemnú Lady Anne stvárni Táňa Pauhofová. Tak ako po upynulé roky, novo naštudovaná insenácia bude česko – slovenská obsadením a v postave Kráľovnej Margaret sa predstaví známa česká herečka Dana Batulková , v postave Wiliama Catesbyho Petr Halberstadt. Okrem nich na divákov čakajú herecké mená ako Mária Kráľovičová, Eva Pavlíková, Štefan Kožka, Gregor Hološka, Juraj Hrčka, Milo Kráľ a ďalší.

Viac na www.wshakespeare.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu