Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Martin Štěpánek z Poisťovne šťastia: Spáchal samovraždu!

Martin Štěpánek
Martin Štěpánek

PRAHA - Herec a bývalý minister kultúry Martin Štěpánek (63) spáchal vo štvrtok podvečer samovraždu. Štěpánek sa podľa internetového serveru idnes.cz zastrelil. Štěpánkovu smrť potvrdila hovorkyňa pražskej polície Eva Kropáčová.

Telo herca našla jeho manželka Jaroslava Tvrzníková v pracovni v ich byte v Prahe na Vinohradoch. Podľa iDnes.cz polícia prípad vyšetruje.

Martin Štěpánek sa narodil 11. januára 1947 v Prahe. Bol synom slávneho českého herca Zdeňka Štěpánka. V roku 1969 absolvoval Divadelnú akadémiu múzických umení (DAMU) v Prahe. Potom bol štyri roky členom činohry Národného divadla v Prahe a ďalšie tri roky členom pražského Činoherného klubu, odkiaľ dostal z politických dôvodov výpoveď. Na prelome 70. a 80. rokov bol členom pražského Divadla na Vinohradoch.

V roku 1981 s rodinou emigroval a požiadal o politický azyl v Rakúsku. Hral potom v rakúskych a nemeckých divadlách a stal sa tiež spolupracovníkom Rádia Slobodná Európa / Rádia Sloboda. V roku 1994 presídlil späť do Prahy.

Od septembra 2006 do januára 2007 bol v prvej vláde premiéra Mirka Topolánka (ODS) ministrom kultúry. Od januára 2007 bol Topolánkovým externým poradcom.

Bývalý premiér Mirek Topolánek pre ČTK povedal, že ho smrť Martina Štěpánka veľmi zasiahla. "Nečakane, zákerne. Martin bol skvelý herec, veľký bojovník za slobodu a profesionálny novinár. Bol to minister v mojej vláde a môj priateľ," uviedol Topolánek.

Štěpánek nie je prvým umelcom, ktorý spáchal samovraždu. Pred ôsmimi rokmi sa podľa vtedajších neoficiálnych informácií zastrelilpri svojej chalupe v obci Slunečná na Českolipsku herec Vlastimil Brodský. Samovraždu spáchal podľa polície pred tromi rokmi v Jevanoch tiež hudobný skladateľ Karel Svoboda. Polícia dospela k záveru, že sa zastrelil legálne držanou zbraňou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu