Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vojenský cintorín obnovili v americkom štýle

„Na tomto cintoríne je v 192 hroboch pochovaných 296 sovietskych vojakov,“ ukazuje riaditeľ TS Slavomír Illeš. Zobraziť galériu (2)
„Na tomto cintoríne je v 192 hroboch pochovaných 296 sovietskych vojakov,“ ukazuje riaditeľ TS Slavomír Illeš.

TREBIŠOV - V americkom štýle obnovili v Trebišove vojenský cintorín s takmer 200 hrobmi. Osloboditelia mesta tak už zásluhou technických služieb (TS) odpočívajú na dôstojnom mieste. Na mnohých hroboch nechýbajú ani mená padlých. Medzi nimi je aj meno vojaka, ktorého dokonca pochovali zaživa!

„Táto ukrutnosť je, žiaľ, pravdivá! Pamätá si to aj moja babka Valentína Porhinčáková. Nemci nemali zľutovanie nad jedným neznámym sovietskym vojakom, ktorého takto drasticky pochovali za trest,“ vraví Slavomír Illeš, riaditeľ TS, ktoré náhrobné kamene podľa vzoru amerických cintorínov nechali na pôvodnom mieste. Na jar ešte pribudne aj trávnik. Dovedna v 192 hroboch je tu pochovaných 296 najmä veľmi mladých vojakov. Vyše 10 percent z nich je neznámych. Osem pôvodných náhrobných kameňov sovietskych dôstojníkov ako kus histórie uložili v depozite miestneho vlastivedného múzea.

Trebišovský vojenský cintorín zriadili ešte v roku 1960, ale zub času si už žiadal jeho obnovu. TS všetko zvládli za dva mesiace av predstihu včerajšieho 61. výročia oslobodenia mesta. Náklady vo výške 1,3 milióna korún uhradilo ministerstvo vnútra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu