Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Amerike funguje striedavá starostlivosť už vyše 20 rokov, u nás až teraz

Advokátka Jana Martinková
Advokátka Jana Martinková

Už niekoľko mesiacov, od 1. júla 2010 u nás zákon o rodine (č.36/2005 Zb.) umožňuje, aby sa rozvedení manželia starali o svoje deti striedavo. O tom, ako to funguje v praxi sme sa porozprávali s advokátkou Janou Martinkovou z advokátskej kancelárie Advocatus Martinková s.r.o.

Zavedenie striedavej osobnej starostlivosti o dieťa nie je novinkou, aj v tomto prípade sa Slovensko opäť nechalo inšpirovať právnou úpravou osvedčenou v zahraničí a tento krát urobilo naozaj dobre, hovorí advokátka Jana Martinková. Najdlhšiu tradíciu, od konca 80. rokov, majú v tomto smere americké štáty Kalifornia a Arizona. Európske štáty ako Francúzsko, Španielsko, Nemecko, Belgicko, Holandsko, Taliansko, Nórsko či Česká republika s ňou experimentujú už niekoľko rokov, takže máme odkiaľ čerpať nielen teóriu ale i prax. „Slovensko si ako vzor sme zvolilo ustanovenia českého zákona o rodine,“ dodáva Martinková.

Keďže striedavá starostlivosť je v Česku v praxi už 12 rokov, naši legislatívci mali veľa možností vylepšiť jej zákonné znenie. „Prvú vetu českého § 26 ods. 2 len skopírovali a preložili do slovenčiny, ale dôležitá je druhá veta, ktorá v českom zákone chýba a ktorá ukladá súdu povinnosť skúmať, či bude striedavá starostlivosť v záujme dieťaťa aj v prípade, ak záujem o striedavú starostlivosť prejaví len jeden z rodičov. Tým sa rozširujú možnosti reálneho uvedenia striedavej starostlivosti do praxe. V dôsledku tejto absencie povinnosti českého súdu aj po 12 rokoch účinnosti je striedavá starostlivosť v ČR využívaná len okrajovo asi v 3%-tách,“ konštatuje advokátka Martinková.

Čo si pod striedavou osobnou starostlivosťou máme predstaviť? V minulosti bývalo „zvykom“, že dieťa bolo po rozvode zverené matke a otec mal právo stýkať sa s dieťaťom cez víkendy, prázdniny a pod. Otec získal dieťa do starostlivosti zriedkavo, zvyčajne v prípade patologickej osobnosti matky. Dnes, ak sú obidvaja rodičia spôsobilí dieťa vychovávať, môžu obaja naďalej s dieťaťom udržiavať rovnocenný vzťah, aj keď nie súčasne. Určité časové obdobie bude dieťa žiť u matky a určité časové obdobie u otca, napríklad mesiac u matky, mesiac u otca, dĺžka obdobia závisí od hlavne od veku dieťaťa a vzdialenosti bydlísk rodičov.

Striedavá starostlivosť rúca zaužívané stereotypy, nielen pri rozhodovaní súdov, ale i v prístupe rodičov. Matky, ktoré sa pri nedorozumeniach s manželom, resp. ex manželom nezdravo upínali na dieťa a vťahovali ho do svojich emočných prejavov a manipulácii, sa môžu cítiť ohrozené. Doteraz boli matky vo väčšine prípadov po rozvode pre dieťa primárnou kontaktnou osobou a mohli aj negatívne ovplyvňovať citový vzťah k otcovi, ktorého vnímali viac ako ex manžela a menej ako otca. Ak budú vedieť matky tieto dve roly odčleniť, bude to výhra nielen pre ne, ale hlavne pre dieťa.

Viac sa o tejto téme dozviete už v pondelok v Právnej poradni na feminity.zoznam.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu