Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zlý pitný režim spôsobuje až 6 % všetkých chorôb

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Zlý pitný režim je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie príčinou až šiestich percent všetkých chorôb, a to nielen z dôvodu zlej kvality tekutiny, ale aj ich nedostatočného príjmu, povedal lekár Josef Jarkovský. Denne by človek mal vypiť 2,5 litra tekutiny, v horúčave, pri ťažkej fyzickej práci alebo športe oveľa viac.

Dostatočné zavodnenie ukazuje svetlo žltá farba moču, ak je tmavšia, telu voda chýba. Ľudské telo tvorí zo 70 percent voda. Telo ju stráca potením alebo dýchaním. Napiť sa až pri pocite smädu je podľa Jarkovského neskoro, to už je človek mierne dehydrovaný. Prejaví sa to bolesťou hlavy a zhoršením koncentrácie. "Málokto si uvedomuje, že tieto obťažujúce príznaky spôsobil zanedbaný pitný režim," upozornil.

Príjem tekutín by mal byť vyvážený a rozložený do celého dňa. Základom by mala byť voda. Najlepšie je začať deň tým, že si človek hneď po prebudení dá pohár pramenitej vody s čerstvo vymačkaným citrónom. Kyslá chuť telo preberie a voda telo závodní a naštartuje zažívací trakt a metabolizmus.

Pravidlom by mal byť pohár vody ku každému hrnčeku kávy či čierneho čaju, pretože tieto nápoje odvodňujú. Dobré je piť čistú vodu, komu ale moc nechutí, môže si dať vodu s príchuťou. Pije potom častejšie jednoducho preto, že mu nápoj chutí. Po práci alebo po škole je dobré dať si na stôl fľašu vody a pohár, aby bol nápoj stále pred očami, do večera sa tak postupne vypije.

Voda by sa mala stať bežnou súčasťou denného stravovacieho režimu, mala by dopĺňať raňajky, obed, večeru aj všetky desiaty počas dňa. Kto sa napije pred jedlom, naplní si vodou čiastočne žalúdok a zje potom menšiu porciu. Telu dodá vodu zelenina a ovocie, vhodné sú šalátové uhorky alebo melóny. Na obed alebo večeru sa odporúča polievka, aj tá pridá tekutiny do celkovej bilancie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu