Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tehotenstvo na pracovisku je nákazlivé, tvrdia vedci

ilustračné foto
ilustračné foto

UPPSALA - Tehotné ženy na pracovisku inšpirujú svoje kolegyne, aby začali premýšľať o vlastných deťoch. Vyplýva to zo štúdie švédskych vedcov, v ktorej sa uvádza, že ak na pracovisku otehotnejú niektoré z pracovníčok, zvyšuje sa tým pravdepodobnosť, že ju v nasledujúcich 13 až 24 mesiacoch bude nasledovať niektorá z jej kolegýň, o desať percent.

Vedci z univerzity v Uppsale skúmali vplyv ekonomickej situácie na pôrodnosť. Zo štúdie okrem iného vyplýva, že viac detí sa rodí v čase hospodárskeho rastu, zatiaľ čo v čase krízy pôrodnosť naopak klesá. Zmeny pôrodnosti ale podliehajú ďaleko zložitejším mechanizmom, v ktorých nemalú úlohu hrá tiež faktor "nákazlivosti".

"Rozhodnutie založiť si rodinu ovplyvňuje mnoho faktorov, z ktorých najdôležitejšý je samotná diskusia medzi partnermi. Správanie ľudí v okolí má ale na toto rozhodovanie zásadný vplyv," povedal švédskej tlačovej agentúre TT jeden z autorov štúdie Peter Nilsson.

"Nákazlivosť" rozhodnutia zaobstarať si dieťa sa zároveň líši u určitých skupín žien. Podľa štúdie majú ženy s nižším vzdelaním tendenciu viac podliehať vplyvu kolegýň s vyšším vzdelaním, zatiaľ čo u žien s vyššou kvalifikáciou je tomu naopak. Tieto ženy majú naopak tendenciu inšpirovať sa u rovnako vzdelaných spolupracovníčok.

Nastávajúci otcovia na svoje kolegyne žiadny vplyv nemajú. Štúdia nepreukázala, že by boli ich spolupracovníčky týmto faktom akokoľvek ovplyvnené. Ďalšia časť výskumu by mala skúmať, či sú "nákazlivým" efektom nejakým spôsobom zasiahnutí aj muži.

Výskum prebiehal v rokoch 1997 až 2004 a zúčastnilo sa ho 150 tisíc žien pracujúcich vo menších spoločnostiach, ktoré nemajú viac ako 50 zamestnancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu