Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prvé zvieratá sa možno objavili v jazerách, nie v oceáne

KALIFORNIA - Prvé zvieratá na Zemi sa možno neobjavili v oceánoch, ako sa doteraz predpokladalo, ale v slaných jazerách. Tvrdí to tím pod vedením Martina Kennedyho z Kalifornskej univerzity na základe výskumu v čínskom jazernom nálezisku Doushantuo, datovanom zhruba 600 miliónov rokov do minulosti.

Obsahuje dobre uchované fosílie embryí niektorých prvých známych zvierat. V nich sa nachádza veľké množstvo minerálu smektit, ktorý sa formuje v slaných jazerách, ale nie v moriach a oceánoch.

Ďalší argument v prospech novej teórie sa opiera o schopnosť absorpcie kyslíka jazerami a oceánmi. V čase, keď žili prvé živočíchy, sa už neustále zvyšovala úroveň kyslíka v ovzduší. Keďže jazerá absorbujú viac atmosférického kyslíka ako oceán, jazerá sa mohli stať prvým obývateľným priestorom pre živočíchy, domnieva sa Kennedy. Štúdiu uverejnil časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Iní vedci a vedkyne odmietali uznať jazerá ako domov pre prvé živočíchy. Na rozdiel od oceánov majú totiž jazerá krátku životnosť. Obyčajne existujú niekoľko tisíc rokov, čo je príliš krátka doba na to, aby sa v nich vyvinula nová forma života. Doushantuo však pretrvalo desiatky miliónov rokov, čo mohlo zvieratám poskytnúť dostatočné zázemie. Podľa geobiológa Rogera Summonsa z Massachusettského technologického inštitútu, ktorý sa na výskume nezúčastnil, je štúdia "neuveriteľne zaujímavá". Napriek tomu si myslí, že existuje aj iné vysvetlenie, prečo sa v mori nezachovali ešte staršie pozostatky zvierat ako v čínskom jazere. Podľa neho mohla napríklad v Doushantuo pred 600 miliónmi rokov nastať environmentálna zmena, vďaka ktorej sa fosílie zachovali dlhšie ako inde. Ako sa Summons vyjadril, nemusí ísť ani tak o evolučný fenomén, ako o konzervačný fenomén.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu