Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Austrálii zaviedli Deň vyhladzovania ropúch

SYDNEY - Osud tisícok jedovatých ropúch obrovských (Bufo marinus) v Austrálii je spečatený. Škodoradostní Austrálčania sa cez víkend zišli k slávnostnému vraždeniu nenávidených obojživelníkov. Ich telá sa majú stať hnojivom pre tých farmárov, ktorých celé roky ropuchy sužovali, napísala agentúra AP.

Inauguračných osláv Dňa vyhladzovania ropúch v piatich komunitách po celom severoaustrálskom Queenslande sa zúčastnili stovky ľudí, ktorí sa kŕmili párkami a usrkávali chladené nápoje, zatiaľčo prihliadali váženiu, meraniu a zabíjaniu týchto korpulentných škodcov.

Ropuchy, ktoré dorastajú do dĺžky až 20 centimetrov, doviezli do Queenslandu v roku 1935 z Južnej Ameriky pri neúspešnom pokuse zlikvidovať hmyz na plantážach cukrovej trstiny. Háčik ale bol v tom, že ropuchy nedokázali vyskočiť natoľko vysoko, aby chrobákov, žijúcich na vrcholkoch trstinových stoniek, zožrali. Ropuchy obrovské sa naviac začali rýchlo množiť a ich niekoľkomiliónová populácia teraz ohrozuje mnoho miestnych živočišnych druhov po celej Austrálii. Šíria choroby ako salmonela a v kožných žlazách produkujú vysoko toxický jed, schopný zabiť potenciálnych predátorov. Sú i nenásytní hladoši, živiaci sa hmyzom, žabami, drobnými plazmi a savcami a dokonca i vtákmi.

Queenslandský politik Shane Knuth, odveký nepriateľ ropúch, ktorý s nápadom usporiadať Deň vyhladzovania ropúch prišiel, predložil najlepší spôsob likvidácie problému, ktorým je podľa neho masový hon na obojživelníkov. Každá dospelá ropušia samička je vraj schopná vyprodukovať 20 000 vajíčok, takže pobitie niekoľko tisícok ropúch môže napomôcť vyhladeniu miliónov týchto obojživelníkov.

Počas sobotnej noci sa účastníci akcie pod rúškou noci vydali na lov ropúch. V nedeľu ropuchy, ktoré musia byť podľa pravidiel odchytené živé a nezranené, dopravili do zberných stredísk. Tam ich preskúmali odborníci, ktorí overovali, či nejde o neškodné žaby. Potom ropuchy zabíjali - buď zmrazením alebo v plastových vakoch naplnených oxidom uhličitým.Niektoré z ich tiel premenia na hnojivo pre pestovateľov cukrovej trstiny.

The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (Kráľovská spoločnosť pre prevenciu krutosti páchanej na zvieratách) tomuto snaženiu za predpokladu, že sú ropuchy zabíjané humánne, tlieska. V Townsvilleu dostali organizátori akcie od 400 účastníkov asi 3600 ropúch. Väčšinu z nich darujú neďalekej Severoqueenslandskej univerzite Jamese Cooka. Tie najväčšie premenia miestni preparátori na suvenýry. Najväčšia odchytená ropucha vážila viac než pol kilogramu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu