Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ženy pri orgazme kričia, aby muži ejakulovali

BERLÍN - Nemeckí zoológovia zrejme zistili, prečo väčšina žien pri orgazme kričí. U našich blízkych príbuzných si totiž všimli, že ak samice pri vyvrcholení poriadne nezavreštia, samec neejakuluje.

Štúdiu vypracoval tím etológov z Nemeckého centra pre výskum primátov v Göttingene. Sledovali skupinku opíc druhu makak magot (Macaca sylvanus) na Gibraltare a všimli si, že ak samice pri kopulácii nezakričali, samec nedosiahol vyvrcholenie.

Veľa žien sa pri orgazme prejavuje hlasnými zvukmi a evoluční biológovia si myslia, že je to pozostatok po našich predkoch. Krik má v mužoch správne načasovať a vyvolať ejakuláciu.
Ak totiž žena prežíva orgazmus, jej pohlavné cesty sa sťahujú a krčok maternice nasáva semeno z vaginálnej steny. Je teda dôležité, aby tam v tej chvíli bol prítomný ejakulát. Žena teda celý sexuálny akt de facto nepriamo riadi.

Nemeckí experti pozorovali počas dvoch rokov skupinku makakov a zistili, že samice kričali v 86 % všetkých súloží. Pri nich dosiahlo vyvrcholenie 59 % samcov. Ak však samice nekričali, ejakulovali iba 2 % samcov. Počet pohybov panvou tiež presne koreloval s počtom výkrikov. Čím silnejšie sa samice prejavovali hlasom, tým energickejší mali sex. Vedci tvrdia, že rovnako ako u ostatných opíc a človeka, ani makaky nesúložia iba s cieľom rozmnožovania. Ale v najplodnejších dňoch cyklu samice kričia pri sexe najsilnejšie, takže dávajú samcom jasnú informáciu, že je čas na plodenie.

„Tieto výkriky môžu samiciam dodávať na atraktivite u ostatných samcov. Škreky môžu hrať rôznu úlohu u iných druhov zvierat,“ tvrdí jedna z autoriek Dana Pfefferleová. <br.
Závery štúdie boli publikované v odbornom časopise Proceedings of the Royal Society B.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu