Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rok 2017 patrí v TOMTO medzi najrekordnejšie v histórii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BONN - Rok 2017 bude zrejme jedným z troch najteplejších rokov v dejinách meraní. Pri príležitosti začiatku svetovej konferencie o klíme v nemeckom meste Bonn o tom v pondelok informovala Svetová meteorologická organizácia (WMO). Teplejšie, než je tento rok, boli len roky 2015 a 2016. Vlaňajší a predvlaňajší rok ale boli výrazne zmenené klimatickým javom El Niňo, ktorý k vysokým teplotám prispieva.

Rok 2016 bol podľa meteorológov najteplejším v dejinách meraní. Tento rok by ho síce nemal prekonať, aj tak sa ale zaradí medzi tri najteplejšie roky od začiatku vedenia záznamov v 19. storočí. Priemerná svetová teplota od januára do septembra tohto roku bola v porovnaní s priemerom rokov 1981 až 2010 vyššia približne o pol stupňa celzia.

K zvyšovaniu nameraných teplôt podľa WMO aj tento rok prispeli rastúce koncentrácie skleníkových plynov v atmosfére či stúpajúca hladina svetových oceánov. Naopak klimatický jav El Niňo, kvôli ktorému sa z Tichého oceánu vlani uvoľnilo väčšie množstvo tepla, tento rok zoslabol.

Informáciu o rekordných teplotách v tomto roku meteorológovia z WMO zverejnili pri príležitosti začiatku svetovej klimatickej konferencie v Bonne, ktorej sa zúčastňuje okolo 25 000 delegátov. Mala by priniesť pokrok v napĺňaní parížskej dohody o klíme z roku 2015. Osobitná pozornosť bude upriamená na Spojené štáty, ktoré sa od tejto dohody tento rok rozhodli odstúpiť.

Viac o téme: PočasieGlobálne otepľovanieKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu