Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Viete, ktoré spotrebiče najviac zaťažujú vašu peňaženku? My áno!

Zobraziť galériu (4)

BRATISLAVA - Od chladničky až po zbytočne zapojené nabíjačky z telefónov v zásuvke – elektrickú energiu v domácnosti míňame neustále. Pozreli sme sa na 8 štandardných prístrojov z domácnosti a ich spotrebu elektriny. Viete, koľko platíte napríklad za práčku či umývačku riadu? Sumy, ktoré platíte za chod jednotlivých spotrebičov, síce zväčša nedosahujú stovky eur, no v tomto prípade naozaj platí staré známe „babka k babce“. Spolu totiž za rok môžete ušetriť celkom slušnú sumu.

Koľko vás stojí pranie?

Opäť platí, že novšie práčky míňajú oveľa menej elektriny, rozdiel môže byť až 30 %. Pri výbere práčky sa oplatí pozrieť na energetický rad. Cena za elektrickú energiu pri jednom praní je približne 14 centov pri A+ a 11 centov pri A++ práčke. Tá tiež míňa menej vody. Ak máte väčšiu rodinu a periete každý deň, ročný rozdiel bude len na elektrine okolo 10 eur. V záujme nižších nákladov odporúčame vždy prať s primerane naplneným bubnom.

Za chladničku platíte najviac

Chladnička je rozhodne najväčší požierač elektrickej energie. Niet sa čo čudovať, keďže pracuje nonstop 24 hodín denne 7 dní v týždni. Od roku 2012 sa v EÚ na trh môžu uvádzať len modely A+ a vyššie, teda A++ a A+++. Ročné náklady novej chladničky sa tak pohybujú okolo 30 až 70 eur podľa typu a energetickej triedy. Pri starých modeloch, ktoré už dosluhujú, sa však môžu vyšplhať až do niekoľkých stoviek ročne. Zorientovať sa v spotrebe tej vašej vám pomôže smart zásuvka a jednoduchá aplikácia vo vašom telefóne

ZEON - spotreba

Umývačka riadu šetrí čas aj peniaze

Umývačka riadu tiež spotrebuje elektrickú energiu aj vodu, no jej využívanie nás vo viacčlenných domácnostiach stojí menej, ako ručné umývanie. Počas neho minieme až 60 litrov pri tečúcej vode, alebo 15 litrov pri napustenom dreze. Rovnakú spotrebu má aj umývačka, ide však o studenú vodu, ktorá stojí menej. Ročné náklady na jej chod sa pohybujú okolo 90 eur, ak ju používate každý deň. V porovnaní s ručným umývaním pod teplou tečúcou vodou tak štvorčlenná rodina ušetrí na energiách skoro celú stovku. Keď však vezmeme do úvahy aj náklady na zakúpenie umývačky a cenu čistiacich prostriedkov, finálny rozdiel až taký veľký nebude. Určite však získate čas, ktorý môžete venovať iným aktivitám. 

Rúru na pečenie využívajte efektívne

Ak využívate rúru v priemere dve hodiny týždenne, zaplatíte za rok asi 14 eur. Aj pri rúrach sú dôležité energetické triedy, najmä keď pečiete často. Spotrebu však môžete znížiť aj inak ako kúpou nového spotrebiča. Vyhnite sa zbytočne dlhému predhrievaniu a dvierka vyhriatej rúry otvárajte čo najmenej. Pokojne ju vypnite o desať minút skôr ako obyčajne, váš pokrm sa dopečie vďaka nahromadenému teplu.

Viete, ktoré spotrebiče najviac
Zobraziť galériu (4)

A čo varné dosky?

Rozmýšľate nad kúpou varnej dosky? Na trhu sú platne, ktorých spotreba pri využívaní napríklad hodinu denne vyjde na cca 110 eur ročne, pri menej šetrných typoch to môže byť pokojne až trikrát toľko. Výhodnejšia z hľadiska spotreby je indukčná doska, ktorá vždy zohrieva len plochu, ktorú zaberá hrniec. Nezabudnite pri varení používať pokrievku, ušetríte 60 až 70 % energie.

Televízor treba vypínať – ale úplne

Časy, keď staré CRT monitory televízorov spotrebovali desiatky eur ročne, sú už preč. LED modely míňajú o 70 % energie menej, preto sa oplatí investovať do novšej technológie. Napriek tomu televízor v priemere spotrebuje až jednu osminu elektrickej energie domácnosti. Ak ho máte zapnutý napríklad štyri hodiny denne, spotrebujete približne 16 eur ročne. Nezabudnite, že aj pohotovostný režim niečo žerie. Ak zvyšných 20 hodín necháte televízor zapnutý v elektrine, priplatíte si ročne ešte približne o tretinu viac. Nechce sa vám televízor a ďalšie zariadenia každý večer úplne vypínať? Vďaka prvkom inteligentnej domácnosti môžete nastaviť, že zásuvka, ktorá dodáva elektrinu do televízie, routera a DVD playera, sa vždy napríklad od polnoci do šiestej ráno vypne. Nebudete tak míňať peniaze na zariadenia v pohotovostnom režime.

Viete, ktoré spotrebiče najviac
Zobraziť galériu (4)

Radšej laptop ako klasický počítač

Laptopy majú menšiu spotrebu ako osobné počítače, pri ktorých množstvo energie spotrebuje monitor. Opäť pozor na správne vypínanie. Ak totiž počítač len uspíte, v režime stand-by spotrebuje v extrémnych prípadoch iba o 30 % menej energie, ako keby bol zapnutý. Ak využívate notebook, po vypnutí ho vyťahujte zo zásuvky. Ešte jednoduchšie je využitie spomínanej smart zásuvky, najmä keď máte laptop zväčša zapojený na rovnakom mieste.

Nabíjanie mobilu? Menej, ako by ste čakali

Jedno nabíjanie mobilu spotrebuje len asi 0,01 kW, čo nás ročne vyjde na približne jedno euro. Napriek tomu je zodpovedné nabíjačku vyberať zo zásuvky. Ak je totiž bezdôvodne zapojená, premieňa energiu na teplo a v konečnom dôsledku môže míňať ešte viac energie, ako keď nabíja. 

 

Článok sme vám priniesli v spolupráci so značkou ZEON

Viac o téme: SpotrebičeEnergieZEON
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu