Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slovenská premiéra fantasy detektívky Maškaráda v Košiciach

Beáta Drotárová (vľavo) ako čarodejnica Babka Zlopočasná a Adriana Krúpová ako čarodejnica Starenka Oggová. Zobraziť galériu (9)
Beáta Drotárová (vľavo) ako čarodejnica Babka Zlopočasná a Adriana Krúpová ako čarodejnica Starenka Oggová. (Zdroj: Ján Štovka)

Slovenská premiéra fantasy detektívky Maškaráda, ktorú podľa knihy jedného z najpredávanejších britských autorov Terryho Pratchetta zdramatizoval Stephen Briggs, bude v piatok 11. novembra o 19:00 hod. v Historickej budove Štátneho divadla Košice prvou premiérou činoherného súboru v sezóne 2016/2017. Pri jednom z príbehov Plochozeme si určite príde na svoje každý „milovník“ opery a detektívky.

Fantazijný fiktívny svet ležiaci na chrbte plávajúcej korytnačky, ktorá putuje vesmírom, v sérii 40 kníh s názvom Úžasná Plochozem opísal pred poldruha rokom zosnulý britský autor Terry Pratchett. Slovník jeho diel sa stal už kultovým a jeho postavy si žijú aj mimo literárnych kruhov. Jedným z príbehov Úžasnej Plochozeme je aj detektívka z Ank-Morporskej opery s názvom Maškaráda alebo Fantóm opery. Táto komická fantasy kniha odhaľuje celý mechanizmus operného zákulisia. Nielen. Ale najmä rieši dôležitý problém. Dve najväčšie čarodejnice Babka Zlopočasná a Starenka Oggová hľadajú tretiu. Veď čarodejnice musia byť vždy tri. Adeptka je jasná - Anička Nuličková. Lenže tá sa rozhodla pre dráhu opernej speváčky a kariéra čarodejnice sa jej až tak nevidí. V opere sa však začnú diať šialené veci, objaví sa tajomný fantóm a pár mŕtvol. Ako si s fantómom poradia? Rozhodne sa Anička Nuličková pre operu alebo čarodejnícky svet? Všetko sa odhalí v Maškaráde. Rozprávanie Terryho Pratchetta, najpredávanejšieho britského autora, je zmesou jemu vlastného humoru, satiry a paródie. Aký Pratchettov humor je naznačuje aj jeho komentár k udeleniu rádu za zásluhy o Britské kráľovstvo za službu literatúre: „Mám podozrenie, že 'službu literatúre' preukážem, keď sa zdržím ďalších pokusov nejakú napísať.“

Maškaráda je druhou inscenáciou českej režisérky Hany Mikoláškovej v košickom divadle. „Terry Pratchett ma dostal tým, že sa na jeho humore neskutočne bavím. Baví ma, ako sa hrá so slovami, ako sa hrá s reáliami a uvádza ich do nových súvislostí. Má neuveriteľný cit pre absurdné situácie, zároveň aj pre láskavú komiku. Je fascinujúce, aký bol vzdelaný. Pokiaľ ako čitateľ viem, čo paroduje, tak sa bavím. Pokiaľ tú látku nepoznám, tak ma aj tak zaujme. A navyše, do všetkých príbehov, ktoré tvorí, neuveriteľne jednoduchým spôsobom zakomponováva filozofiu. Jeho spôsob nazerania na svet s láskavým humorom, s pochopením a zároveň s istým zmyslom pre tajomstvo a pre kúzlo, ktoré nám kamsi zo života zmizlo, tak pomáha človeku v tom všednom dni uvedomiť si, že veci, ktoré vníma ako obyčajné, môžu byť v istých súvislostiach neobyčajné,“ hovorí Mikolášková o Pratchettovi. Maškaráda je podľa nej zo všetkých Pratchettových kníh najvhodnejšia k uvádzaniu v divadle. „Práve preto, že sa zaoberá divadlom. A to nie divadlom hocijakým, ale operou. Svet opery je vďaka kombinácii hudby, obrovských dramatických, až patetických príbehov neuveriteľne náročnou technickou disciplínou. To prostredie je vďačné a lákavé, pretože pre diváka sú to kúzla, o ktorých netuší ako fungujú. Pre diváka je to nové, no pre nás je to denný chlieb, vďaka čomu si z toho môžeme robiť srandu,“ dodáva režisérka.

Scénu pre Maškarádu vytvoril Petr Dosoudil, autorom kostýmov je Ján Kocman a hudbu dodal Mário Buzzi. V hlavných postavách čarodejníc Zlopočasnej a Oggovej sa predstavia Beáta Drotárová a Adriana Krúpová, ešte nie čarodejnicu Aničku Nuličkovú si zahrá Katarína Horňáková. V predstavení uvidia diváci aj Andreja Palka, Ivana Krúpu, Stanislava Pitoňáka, Tatianu Polákovú, Tomáša Dira, Henrietu Kecerovú, Petra Cibulu, Františka Baloga, Michala Soltésza, Juraja Zetyáka a Petra Čižmára spolu so študentmi Konzervatória na Timonovej ulici v Košiciach.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu