Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Chystá sa knižka: Kamoši z vypáraného svetra

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: OZ P(L)UTO)

Zbytkové materiály možno tvorivo zrecyklovať a premeniť na osobnosti, ktoré svojimi príbehmi dokážu deti i dospelých poučiť, ale aj zabaviť. Arteterapeutka Broňa Plešková rozprávkové postavy, takzvaných zbytkáčikov uháčkovala a spisovateľka Kristína Baluchová im vybásnila zaujímavé príbehy.

Výsledok v podobe knižky “Kamoši z vypáraného svetra” a sprievodných hračiek pre detských čitateľov uzrie svetlo sveta koncom jesene, jej vznik je v súčasnosti možné podporiť na portáli Startlab.

Projekt podporil aj známy herec Robert Roth, ktorý svoj hlas zapožičal jednej z postáv:

 

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo všetko končí na smetisku? A čo by nemuselo? Myslíte na tých, ktorí stoja na okraji spoločnosti, no nemuseli by? Kniha “Kamoši z vypáraného svetra”, určená detským čitateľom aj ich rodičom, sa venuje týmto aj ďalším sociálnym témam – poučnou, ale najmä zábavnou formou.

Arteterapeutka Broňa Plešková uháčkovala zo zbytkových priadzí pätnásť unikátnych postavičiek. Príbehy ich vzniku opísala básničkami jej kamarátka – spisovateľka Kristína Baluchová, ktorá je autorkou troch kníh pre dospelé publikum. Je tiež zakladateľkou občianskeho združenia P(L)UTO, ktoré má symbolizovať ľudské puto a v Bratislave už dva roky prevádzkuje charitatívny obchodík Plutošop, prezentujúci výrobky skoro troch desiatok chránených dielní. Práve hand-made výrobky klientov a klientiek zo slovenských chránených dielní dopĺňajú portfólio knihy „Kamoši z vypáraného svetra“, ktorej kúpou ľudia priamo podporujú OZ P(L)UTO a jeho aktivity.

Ružena Nabrúsená, Vreskot Pásikavý či Čmeliak Fúzač – to sú len tri rozprávkové postavy, ktoré vznikli z vypáraného svetra. Zbytkové materiály autorky zrecyklovali a premenili na osobnosti so svojimi príbehmi, ktoré deti i dospelých môžu všeličomu priučiť, no predovšetkým ich majú zabaviť. Básničky v knižke sú ilustrované obrazmi Ondreja Sovu, ktorý smetisko premenil na výstavisko.

Samotní Zbytkáčikovia – rozprávkové postavičky a zároveň hračky zo zbytkových priadzí poputujú ako dar do Súkromnej základnej školy s materskou školou pre žiakov a deti s autizmom, kde tvorivý kolektív básničky aj zhudobnil:

Záujemcovia si budú môcť zakúpiť svojho „univerzálneho zbytkáčika", ktorý im ostatných kamarátov z knižky pripomenie. Okrem samotnej knižky si bude možné zadovážiť sprievodné darčeky: kocky, pexeso a magnetky, ktoré sú vyrobené v chránených dielňach zo siete OZ P(L)UTO. Knižka by mala byť v kníhkupectvách k dispozícii už pred Vianocami, súčasné podporné promo na webstránke Startlab mnohí využívajú aj ako nákup v predpredaji. 


A tu už je ukážka z knižky – príbeh postavičky s menom Vreskot Pásikavý:
 

Už sa valí telo vľavo,
ach, tie nohy! Zasa vpravo!
S Vreskotom je ťažký život,
nemohol byť z neho pilot.


Nevie sa sám rozhodnúť
a na ničom dohodnúť.
Lebo nevidí, kam kráča sám,
ešteže má z tela rám!
 

Na ňom vzorné linajky,
a pod nimi raňajky.
Lebo na vrešťanie treba silu,
dýchať vždy v tú správnu chvíľu.
 

Aj keď hlučný, je však náš,
iste ho aj ty spoznáš!
Obľúbiš si malé čosi,
lebo rovní sme si všetci bosí!

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu