Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEO, ktoré ich mohlo stáť život: Tajomný kmeň žije už 60-tisíc rokov mimo civilizácie!

Pre Sentinelesanov sú cudzinci nepriatelia Zobraziť galériu (2)
Pre Sentinelesanov sú cudzinci nepriatelia (Zdroj: Youtube/Karla Kauffman)

NORTH SENTINEL ISLAND - Priblížiť sa k Sentinelesanom a nadviazať s nimi kontakt vás môže stáť život. Zabudnutý kmeň žije na ostrove North Sentinel Island v Indickom oceáne, ktorý z diaľky pripomína raj, ale len na prvý pohľad. Jeho tisícročné tajomstvá chráni skupina domorodcov.

Kmeň môže podľa vedcov obývať ostrov veľkosti Manhattanu už 60-tisíc rokov. Napriek tomu, že v posledných desaťročiach ho objavili moderní civilizovaní ľudia, kontakt s cudzincami odmietol a jeho členovia majú sklon k násiliu. V roku 2006 zabili dvoch mužov, ktorí v ich dosahu lovili ryby, uvádza Daily Mail.

Čítajte tiež: Unikátne zábery z Amazonského pralesa: Ukazujú izolovaný kmeň domorodcov!

Sentinelesania neznámych ľudí považujú za nebezpečných a majú z nich strach. Hádžu kamene po lietadlách, dokonca po nich strieľajú šípy. Indické úrady sa preto rozhodli zakročiť radikálne. Každý, kto by sa s domorodcami pokúsil nadviazať kontakt, spácha zločin. Niektorí sa však aj napriek zákazu približujú k osamelej komunite nebezpečne blízko.

 
 

The view from above after the tsunami of 2004...Read more about it here: http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/Earth_from_Space_North_Sentinel_Island

Posted by North Sentinel Island on 10. leden 2013

Medzinárodná ľudsko-právna organizácia Survival International, ktorá chráni práva domorodcov, tvrdí, že miestni rybári pravidelne vstupujú do zakázanej zóny a nedotknutosť kmeňa je v ohrození. „Kmene na Andamanských ostrovoch zdecimovali choroby, keď ich Briti kolonizovali v roku 1800. Najnedávnejším kmeňom dotlačeným k zániku bol Bo, ktorého posledný člen zomrel pred štyrmi rokmi. Jediným spôsobom, ako kmeň ochrániť, je zabrániť jeho kontaktu s vonkajším svetom,“ povedal Stephen Corry, riaditeľ Survival International.

Reprofoto: Daily Mail
Zobraziť galériu (2)
Reprofoto: Daily Mail  (Zdroj: Daily Mail)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu