Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Sex je hotový všeliek: Pozrite, čo všetko posteľné radovánky liečia a dokážu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

RÍM - Upokojuje, pôsobí proti depresii a proti bolestiam a zrejme aj priaznivo ovplyvňuje pamäť. Je ako droga, pretože pôsobí na rovnaké oblasti mozgu ako kokaín, kofeín, nikotín a čokoláda. A na mužov má uspávací vplyv. Také sú účinky sexu na ľudský mozog, zistili vedci.

"Ak pochopíme, ako sexuálna aktivita pôsobí na neurologickej úrovni, môže nám to pomôcť ozrejmiť aj iné zdravotné problémy. Nie je však práve jednoduché vypichovať takéto štúdie, pretože výskum na tomto poli je ešte vo fáze vývoja. Vedci len začínajú poodhaľovať závoj nad týmto tajomstvom," vysvetľuje profesor psychológie na Rutgersovej univerzite v americkom New Jersey Barry R. Komisaruk.

Doteraz je teda známe, že sex pôsobí ako droga. Vedci potvrdzujú, že sa človek vďaka nemu cíti dobre. Preto po ňom túžime a venujeme toľko času hľadania partnera. Pocit radosti, ktorý vyvoláva, je vo veľkej časti spojený s uvoľňovaním neurotransmiteru dopamínu, ktorý v mozgu aktivuje centrá odmeny a podobá sa na pôsobenie niektorých substancií alebo drog. "Užívanie kokaínu a vykonávanie sexu nevyvoláva presne ten istý pocit, ale oboje sa dotýka tých istých oblastí mozgu," upresňuje docent psychológie na Kalifornskej univerzite v Los Angeles Timothy Fong. A profesor Komisaruk pripomína, že aj kofeín, nikotín a čokoláda aktivujú centrum odmeny v mozgu.

Sex je hotový všeliek:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinksktock.com)

Sex pôsobí aj ako antidepresívum. Štúdia Newyorskej štátnej univerzity z roku 2002 ukázala, že tí, ktorí sexujú sex bez prezervatívu, trpia menej depresívnymi príznakmi ako tí, ktorí ho používajú. Vedci vyslovili domnienku, že niektoré látky obsiahnuté v semenách, napríklad estrogény a prostaglandíny, majú antidepresívne účinky. Odborníci však odporúčajú sex bez ochrany len medzi stálymi partnermi. "Sú aj iné prostriedky, ako si zlepšiť náladu, ale neexistuje žiadny iný, ktorý by zabránil prenosu pohlavných chorôb," varujú.

Sex ale môže vyvolať aj opačný účinok. Existuje totiž akýsi druh "depresie po sexe", ktorý pociťovala asi tretina účastníkov štúdie. Ako ale dodáva taliansky denník La Repubblica, tento jav je potrebné ešte osvetliť.

Sex je hotový všeliek:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinksktock.com)

Sex uľavuje od bolesti. Podľa nemeckého výskumu povedalo 60 percent jeho účastníkov trpiacich migrénou, že sex čiastočne zmiernil či úplne pomohol od bolesti uľavil. Iné výskumy naopak ukázali, že u žien stimulácia oblasti bodu G zvyšuje prah bolestivosti. Tento jav môže byť spojený s hormónom oxytocínom, nazývaným hormón lásky, uvádza Beverly Whippleová z Rutgersovej univerzity.

Sex môže dočasne "anulovať" pamäť. Každoročne zažije takmer sedem osôb zo 100 000 takzvanú prechodnú globálnu amnéziu. "Prázdno" v hlave trvá od niekoľkých minút do niekoľkých hodín a v tejto dobe si človek nemôže spomenúť ani na úplne nedávne udalosti, ani si nemôže nič zapamätať. Našťastie to vždy bez následkov prejde.

Sex je hotový všeliek:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinksktock.com)

Sex však môže pamäť zrejme aj zlepšovať. Prinajmenšom sa to ukázalo pri pokusoch s hlodavcami, kedy vedci nechali jednu skupinu myší prevádzkovať sex len raz za štrnásť dní a druhú po túto dobu nechali zaoberať sa touto činnosťou denne. V druhej skupine bol zaznamenaný väčší rast neurónov v hipokampe, oblasti mozgu spojenej s pamäťou. Podobný jav je však treba u človeka ešte overiť.

Okrem toho sex upokojuje. Podľa jedného výskumu dokázali osoby vzápätí po sexe lepšie reagovať na silne emotívne situácie. Tento jav je spojený s poklesom krvného tlaku. No a nakoniec sex navodzuje spánok, a to viac u mužov ako u žien. To je podľa vedcov spojené s vplyvom ejakulácie na prefrontálny kortex, ktorý po dosiahnutí vrcholu potešenia akoby vypol. Je to spojené s vylučovaním oxitocínu a serotonínu a môže to vysvetľovať, prečo je muž po sexe malátny. Ženy dobre vedia, že sa to stáva a teraz vďaka tomu dokážu pochopiť, prečo to tak je.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu