Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

OZ Pluto je dôkazom toho, že ľudské puto spája

Zobraziť galériu (3)

Vo februári sa veľké množstvo občianskych združení uchádza o priazeň daňových poplatníkov a žiada ich 2% z dane. Ani OZ P(l)uto, podporujúce sociálnu inklúziu a spájajúce kreativitu a charitou, na tom nie je inak. O finančnú podporu sa však tento rok uchádza v spojení s družobným OZ Svetluška, s ktorým v roku 2014 úzko spolupracovalo.

Počet slovenských chránených dielní a sociálnych center, ktoré OZ Pluto sieťuje a podporuje, sa v roku 2014 zvýšil na úctyhodné číslo: 22. Pre združenie, ktoré sa opätovnému začleneniu netradičnou formou venuje len 4 roky, je to veľká výzva i záväzok. Pluto-členky a dobrovoľníčky spájajú ľudí so špeciálnymi potrebami a s rôznymi typmi postihnutia s cieľom participácie na tvorivých aktivitách, ktoré vedú k produkcii unikátnych pluto-výrobkov. Práve produkty: šperky, ozdoby, šaty, módne či bytové doplnky sú potom ľuďom s dobrým srdcom, zmyslom pre sociálne aktivity či turistom ponúkané v kamennom charitatívnom obchode v centre Bratislavy – v Plutošope na Panskej ulici. Nie náhodou je v názve Pluto skryté i slovo „puto“. Ľudské puto je totiž to, čo nás všetkých spája.

Svetluška podporuje Pluto a naopak

Každý mesiac roku 2014 sa dialo v OZ Pluto čosi nové. Na začiatku roka boli do predaja uvedené valentínske zastery, ktoré pre OZ Pluto ušili s láskou kamaráti z OZ Bol raz jeden človek. V marci sa začalo s pravidelnými charitatívnymi blšími trhmi. Po Veľkej noci mal úspech u klientiek dvoch bratislavských domovov sociálnych služieb Rozsutec a Prima čelenkový workshop v spolupráci so značkou Hogo Fogo. V zápätí sa limitovaný tucet kvetovaných čeleniek rozpredal na podujatí Dobrý trh na Jakubáku. Práve tam boli verejnosti predstavené aj vtáčikovské tričká s príbehom, vyrobené podľa motívu jedného z klientov chránenej dielne Vstúpte v Malackách.

V júni sa OZ Pluto spolu s OZ Svetluška predstavilo spoločne na podujatí Detský trh v rámci festivalu "Kde bolo, tam bolo". Predaj výrobkov z chránených dielní prišli osobne podporiť obaja krstní rodičia Plutošopu: hudobník Štefan Chrappa a filantropka Lucia Hablovičová. Práve pod záštitou Lucie Hablovičovej (zakladateľky OZ Svetluška) a stálej podporovateľky OZ Pluto sa uskutočnilo niekoľko podujatí, zameraných na inklúziu. Toto partnerstvo funguje spoľahlivo už štyri roky, preto združenia tento rok žiadajú o 2% z dane spoločne – pre obe združenia je to malý experiment (ako ľudia zareagujú na prepojenie združení, ktorých aktivity sa dpĺňajú).

Bez veľkých sponzorov, no s veľkými plánmi

Jeseň patrila prípravám na vydanie prvého kalendára ľudskosti – Plutokalendára na rok 2015. V októbri bolo fotografovaných dvanásť vzácnych žien, ktoré v minulosti prekonali alebo sa stále pasujú s nejakým postihnutím či ochorením. Fotografie sú motivujúce, dodávajúce energiu aj nádej na plnohodnotnú budúcnosť. Pluto-foto-modelky boli počas fotenia ozdobené produktmi z Plutošopu – výrobkami s príbehmi z 22 chránených dielní a sociálnych centier.

Plutokalendár pokrstila herečka Zuzana Haasová a úlohy fotografky sa v daný novembrový večer zhostila opäť Lucia Hablovičová. OZ Pluto plánuje rozšíriť periodicitu tvorivých workšopov pre ľudí s postihnutím a výrobu pluto-výrobkov zo štvrťročnej na každomesačnú. Keďže Pluto-členky realizujú projekty bez veľkých sponzorov – pokračovanie aktivít môže napredovať do značnej miery práve vďaka 2% z daní každého človeka, ktorý je naklonený zmyslu práce OZ Pluto. Viac informácií o aktivitách OZ Pluto možno nájsť na www.ozpluto.sk.

 

-reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu