Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Dvanástka obdivuhodných Sloveniek v jed(i)nom kalendári

Dvanástka obdivuhodných Sloveniek v jed(i)nom kalendári Zobraziť galériu (6)
Dvanástka obdivuhodných Sloveniek v jed(i)nom kalendári (Zdroj: Palo Markovič, Lucia Suková)

Plutokalendár je začiatkom roka určite vhodným darčekom do každej rodiny. Ide o ďalší z charitatívnych projektov OZ P(l)uto, prezentujúci 12 žien, ktoré statočne zvládajú zdravotné postihnutie, alebo v minulosti prekonali ťažkú chorobu. Sú medzi nimi aj známe tváre, napríklad krstná mama Plutokalendára: speváčka a herečka Zuzana Haasová, ktorá sa celý život pasuje s cukrovkou.

Občianske združenie P(L)UTO sa dlhodobo venuje sociálnej inklúzii (opätovnému začleneniu) netradičnou formou. Spája ľudí so špeciálnymi potrebami a s rôznymi typmi postihnutia s cieľom participácie na tvorivých aktivitách, ktoré vedú k produkcii unikátnych pluto-výrobkov (šperkov, ozdôb, módnych či bytových doplnkov) pre kamenný charitatívny obchod v centre Bratislavy – Plutošop.

 

Vzácne fotomodelky

Práve pluto-produktmi z Plutošopuboli ozdobené vzácne pluto-foto-modelky počas fotografovania Plutokalendára na rok 2015.Špeciálne fotografovanie kalendára ľudskosti sa uskutočnilo ešte v októbri v priestoroch bratislavského Kontaktu.

Zakladateľka OZ Pluto, Kristína Baluchová, vysvetľuje ideu kalendáraľudskosti: „Chceli sme verejnosti ponúknuť obraz výnimočných žien – dám, ktoré žijú svoj život s určitým postihnutím, ochorením, alebo v minulosti prekonali ťažkú chorobu. A žijú ho (podľa možností) naplno.“ Každá odfotografovaná žena má za sebou silný životný príbeh. Kalendár je okrem prezentácie krásnych motivujúcich fotografií Romana Ferstla aj ukážkou výrobkov z produkcie ľudí so špeciálnymi potrebami. Výťažok z predaja kalendára putuje na pokračovanie aktivít sociálnej inklúzie.

 

Zuzana Haasová krstnou mamou

Tvárou Plutokalendára sa koncom novembra stala Zuzana Haasová. Nie je žiadnym tajomstvom, že táto herečka a speváčka je diabetička. Dnes je so svojou chorobou zmierená, no v detstve jej spolužiaci dali pocítiť, že je „iná“. „Už ako 10-ročná som zvykla hovoriť: ‘cukrovka nie je nákazlivá; jediné, čím vás nakazím, je môj úsmev.‘ V škole sa mi decká totiž vyhýbali, lebo som si pichala inzulín – báli sa, že ich nakazím, keď sa ma chytia,“spomína Zuzana Haasová.„Potom sa na mňa pozerali, ako v televízii s úsmevom moderujem detské relácie.“

Projekt Plutokalendára nie je ani zďaleka jediný charitatívny počin, ktorý sympatická herečka podporuje: „Podporujem veci, ktoré majú pre mňa zmysel, robia mne aj iným radosť. Úsmev mi pomáha prežiť ťažké situácie a ja dúfam, že pomôže nielen mne, ale aj iným.Plutokalendár speváčkapokrstila pieskom z presýpacích hodín, ktorý symbolizuje rýchlosť plynutia času.

 

Plutokalendár do celého Slovenska

Ak ešte nevlastníte kalendár ľudskosti z produkcie OZ Pluto, môžete si ho odteraz (vďaka e-shopu: http://www.nasimirukami.sk/kalendar/kalendar-pluto) zakúpiť online kdekoľvek na Slovensku. Je teda konečne dostupný aj mimo Bratislavy. Tí, ktorí to nestihli počas vianočných sviatkov, môžu aj v januári potešiť nielen kohosi blízkeho, ale aj klientov a klientky 22 chránených dielní, ktoré sú združené do siete OZ Pluto a venujú sa sociálnej inklúzii. 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu