Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Máte právo vedieť!

Máte právo vedieť!
Máte právo vedieť!

Milujeme čokoládu, kupujeme si každý pol rok nové mobily. Ale čo ak tí, ktorí zbierajú kakao nikdy čokoládu neochutnali, a tí, ktorí vyrábajú našu elektroniku nemôžu v továrni poriadne dýchať? Aj na tieto otázky hľadajú odpovede filmoví tvorcovia dokumentov, ktoré uvidia diváci festivalu Jeden svet. Ten začne v Bratislave už 20. novembra.

Podozrivá čokoláda je dokument o tom, ako pestujú kakao v štátoch západnej Afriky najmä deti. Dokument Kde sa vyrába Apple zase odhaľuje samovraždy robotníkov v čínskych továrňach na elektroniku. V oboch sa snažia režiséri vypátrať, ako sa vyrábajú veci, ktoré každý deň konzumujeme.

Koho život je viac?

Máte právo vedieť je pravidelné filmové sekcia Jedného sveta. Organizátori do nej vždy zaraďujú dokuemnty, ktoré odhaľujú neslobody v najrôznejších častiach sveta. Okrem Pobrežia Slonoviny, Ghany a Číny sa tento rok diváci pozrú aj do regiónu Loliondo. Masajom tam zahraniční investori ilegálne zaberajú pôdu, na ktorej sú závislí. Sebaupaľovaniu ako prostestom proti čínskej nadvláde sa venuje film Tibet – oheň v krajine snehu.

Ďalšie snímky zachytávajú situáciu v Rwande, 20 rokov po genocíde, na Kube, kde raperi vyjadrujú svoj nesúhlas a režimom, v Barme, ktorá sa každým dňom mení, či v Sýrii, kde stále ľudia umierajú v občianskej vojne. Šokujúci je aj film O trhu s orgánmi, v ktorom autori na mnohých miestach sveta nachádzajú ľudí natoľko zúfalých, že predávajú svoje orgány ľuďom zo západných krajín. Koho život je viac?

Vstupenky na festival Jeden svet nájdete na PREDPREDAJ.SK.

Magdaléna Vaculčiaková (PR manažérka festivalu Jeden svet)

 

-reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu