Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Záhadu Stonehenge konečne vyriešili: Krátka hadica údržbára odhalila pravdu!

Stonehenge Zobraziť galériu (3)
Stonehenge (Zdroj: English Heritage)

AMESBURY - Staré päťtisícročné mystérium okolo chýbajúcich megalitov v Stonehenge vyriešil údržbár! Jeho hadica bola vraj príliš krátka na to, aby zavlažila celý okruh.

Historici dlho debatovali, či bol vonkajší kruh neolitických balvanov niekedy uzavretý. Napriek početným numerickým testom a výkopom sa však archeológom nepodarilo nájsť dôkazy. Až kým údržbár pamiatky neprišiel na to, ako táto záhada súvisí so zalievaním. Kvôli nedostatočnej dĺžke zavlažovacej hadice ostala určitá časť okruhu suchá a odhalila miesta, na ktorých pôvodné kamene stáli.

Záhadu Stonehenge konečne vyriešili:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: English Heritage)

Angličania veria, že personálu okolo neolitického dedičstva sa podarilo vyriešiť 5000 rokov starú záhadu. Každé leto sa pracovníci grófstva Wiltshire starajú o to, aby bol trávnik okolo Stonehenge zelený. Ale tento rok bola použitá zavlažovacia hadica príliš krátka na to, aby dosiahla vonkajší kruh kameňov. Na vyschnutej tráve sa následne objavili vyprahnuté stopy, ktoré dotvárajú siluetu kruhu. Pracovník, ktorý si miesta všimol, upovedomil odborníkov. Susan Greaney z Historic Buildings and Monuments Commission for England (Správa historických budov a monumentov Anglicka) povedala, že „ide o skutočne významný objav, ktorý nám odhaľuje, koľko sa ešte budeme musieť o Stenehenge naučiť. Veľa ľudí si myslí, že sme urobili výkopy okolo celého miesta a všetko už vieme. Ale v skutočnosti je toho, čo nevieme, ešte dosť. Veľa poznatkov sa dá zistiť aj bezvýkopovou metódou.“ Keby bola hadica dlhšia, nikdy by k tomuto objavu nedošlo.

Záhadu Stonehenge konečne vyriešili:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: English Heritage)

Ani geofyzikálne prieskumy výskumníkom nedali odpoveď na to, či bol Stonehenge uzavretý kruh. Tento rok, počas obdobia sucha, však hadica nedosiahla na juhozápadný kvadrant objektu, kde sa nachádzajú prázdne miesta v kruhu. „Stál som na chodníku pri kruhu a díval sa na suchú trávu pri kameňoch. Myslel som na to, že by sme potrebovali nájsť dlhšiu hadicu, aby sme poliali vyprahnuté miesta bez trávy. Náhle som si však uvedomil, že by to mohli byť práve tie miesta, po ktorých archeológovia neúspešne pátrajú.  Zavolal som svojho kolegu, aby sa na to tiež pozrel, či sa mu objav zdá byť rovnako významný. Na vyhodnotenie sme potom zavolali archeológov. Som stále ohromený a veľmi rád, že som pri pohľade na niečo, čo desiatky tisíc ľudí nevedomky tiež videli, mohol odhaliť tajomstvo, ktoré neodhalila ani sofistikovaná technika,“ okomentoval nadšený objaviteľ Tim Daw. Informáciu priniesol britský denník Daily Mail.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu