Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mrazivé fakty o 1. svetovej: Vojna, ktorá si vyžiadala milióny obetí, sirôt a vdov!

Írski vojaci v prvý deň na Somme v roku 1916. Zobraziť galériu (2)
Írski vojaci v prvý deň na Somme v roku 1916. (Zdroj: wikimedia)

PARÍŽ - Milióny zabitých, zranených, ovdovených alebo osirených. To sú závratné čísla z prvej svetovej vojny, ktoré poskytujú malý kľúč k rozsahu a hrôze konfliktu z rokov 1914-1918. Nedostatok spoľahlivých štatistických nástrojov z toho obdobia spôsobil značné rozdiely medzi názormi historikov, ale agentúra AFP teraz zosumarizovala všeobecne prijímané údaje a tam, kde dochádza k veľkým rozdielom, uvádza aspoň priemerné odhady.

Prvej svetovej vojny sa zúčastnilo viac ako 70 národov, ak teda hovoríme aj o tých, ktoré boli súčasťou ríše ako Rakúsko-Uhorsko či koloniálnych mocností typu Británie. Vojna sa dotkla viac než 800 miliónov ľudí, čo vtedy predstavovalo vyše polovicu svetovej populácie. Iba okolo 20 krajín zostalo neutrálnych. Väčšina z nich sa nachádzala v Latinskej Amerike alebo v severnej Európe.

Asi 20 miliónov ľudí boli mobilizovaných bojujúcimi stranami na začiatku vojny v roku 1914, tento počet sa zvýšil spolu s tým, ako sa vojna vliekla a rozširovala svoju pôsobnosť až na takmer 70 miliónov. Dokopy bolo mobilizovaných 8 miliónov mužov vo Francúzsku, 13 miliónov v Nemecku, 9 miliónov v Rakúsku - Uhorsku, 9 miliónov vo Veľkej Británii a Britskom impériu (najmä v Indii), 18 miliónov v Rusku, 6 miliónov v Taliansku a 4 milióny v USA.

Počet mŕtvych a zranených vojakov

Francúzsko: 1,4 milióna mŕtvych, 4,2 milióna zranených.

Nemecko: 1,8 milióna mŕtvych, 4,2 milióna zranených.

Rakúsko-Uhorsko: 1,4 milióna mŕtvych, 3,6 milióna zranených.

Rusko: 1,8 milióna mŕtvych, 5 miliónov zranených.

Británia a Britské impérium: 900 000 mŕtvych, 2 milióny zranených.

Taliansko: 600 000 mŕtvych, 1 milión zranených.

Osmanská ríša: 800 000 mŕtvych.

Najhoršie straty v pomere k veľkosti armády utrpelo Srbsko s 130 000 mŕtvymi a 135 000 zranenými, čím prišlo o tri štvrtiny svojich síl.

Známe bitky pri Verdune a na Somme v roku 1916 majú na svedomí 770 000 a 1,2 milióna mŕtvych, zranených alebo nezvestných na oboch stranách.

Najťažšiu daň na ľudských životoch si však vyžiadali prvé týždne vojny. Len 22. augusta 1914 bolo zabitých 27 000 francúzskych vojakov, čo predstavuje najsmrteľnejší deň v histórii francúzskej armády.

Sedemdesiat percent mŕtvych a ranených bolo zasiahnutých delostreleckou paľbou. Päť až 6 miliónov vojakov bolo zmrzačených na celý život. Jedovatý plyn, ktorý sa na bojovom poli použil prvýkrát, vyhasil 20 000 životov.

Rakúsko-uhorskí vojaci popravujú Srbov.
Zobraziť galériu (2)
Rakúsko-uhorskí vojaci popravujú Srbov.  (Zdroj: wikimedia)


Milióny mŕtvych civilistov

Turecké sily zmasakrovali milión Arménov, zatiaľ čo niektorí historici sa domnievajú, že až 5 miliónov ľudí zomrelo v ruskej občianskej vojne a pretrvávajúcich konfliktoch, ktoré sa rozšírili po východnej Európe a Turecku.

Španielska chrípková epidémia, ktorá vypukla na konci vojny si vyžiadala ďalších 20 až 40 miliónov životov.

Okrem toho mala vojna na svedomí aj šesť miliónov vojnových zajatcov, 20 miliónov ľudí žijúcich na konci roka 1915 v okupácii, 10 miliónov utečencov po celej Európe, tri milióny vojnových vdov a 6 miliónov sirôt.

Za roky vojnového konfliktu bolo spotrebovaných 1,3 milióna granátov, väčšina z nich na západnom fronte, 330 miliónov striel vypálených francúzskym delostrelectvom, z čoho až 60 miliónov padlo v priebehu bitky pri Verdune.

Počas 50 mesiacov konfliktu bolo odoslaných 10 miliárd listov a balíkov. Odhadované náklady na vojnu siedmich (Rakúsko - Uhorsko, Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Rusko a Spojené štáty) hlavných bojujúcich strán činili 180 miliárd dolárov. Dve tretiny nákladov vynaložili Spojenci a jednu tretinu strana Centrálnych mocností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu