Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Meteorológovia predpovedajú mrazivé inferno: Európu čaká najstudenšia zima za 100 rokov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: ecotime.blogspot.com)

MOSKVA - Podľa prognóz šiestich meteorologických služieb v Rusku by sme sa mali pripraviť na poriadnu sibírsku zimu. Európu má totiž zasiahnuť také mrazivé počasie, ktoré ľudia už 100 rokov nezažili. Nám neostáva nič iné len dúfať, že sa im tieto predpovede nevyplnia.

Ruský denník Izvestija Noviye minulý týždeň informoval o abnormálne nízkych teplotách, ktoré Európanom neprinesú veľa radosti. Len málokto totiž zvláda nápory zimy, kedy si musí na seba obliecť štyri vrstvy oblečenia a aj tak ide vonku zamrznúť. A presne toho sa vraj dočkáme práve tento rok.

Meteorologické prognózy vychádzajú z výpočtu klimatických indexov, ktoré hovoria o prechode arktického vzduchu cez Európu, čo spôsobí pokles teplôt, aký ľudia nezažili za posledných 100 rokov.

Nie je to však jediný dôvod. Okrem toho má v tomto období prísť k poklesu slnečnej aktivity a ešte si na nás brúsi zuby aj tzv. severoatlantická oscilácia (NAO). Podľa portálu nun.sk ide o "mechanizmus, ktorý významne ovplyvňuje cirkuláciu v euroatlantickom priestore počas zimného obdobia a je založený na distribúcii vzduchových hmôt z Atlantiku nad eurázijské vnútrozemie".

Je to vraj jeden z najdiskutovanejších fenoménov v poslednom desaťročí, ktorý prináša sezónne zmeny počasia a významne sa prejavuje aj v jeho medziročnej variabilite.

Index Severoatlantickej oscilácie v zimnom období počítaný na základe rozdielu normalizovaného tlaku vzduchu medzi Gibraltarom a Islandom.
Zobraziť galériu (2)
Index Severoatlantickej oscilácie v zimnom období počítaný na základe rozdielu normalizovaného tlaku vzduchu medzi Gibraltarom a Islandom.  (Zdroj: cru.uea.ac.uk/)

Ako na potvoru si však práve Rusi môžu mädliť ruky, pretože vraj zima u nich sa má pohybovať v štandardných medziach. Služba Gismeteo uviedla, že existuje 70-percentná pravdepodobnosť, že Rusko sa abnormálnym výkyvom teplôt vyhne. Výnimkou má byť len Ďaleký východ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu