Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vo fabrike v Dubnici "čarovali": Namiesto tankov vyrobili sochy!

Najväčšia oceľová socha na Slovensku Zobraziť galériu (14)
Najväčšia oceľová socha na Slovensku (Zdroj: archív topky)

DUBNICA NAD VÁHOM - Fabrika v Dubnici sa zmenila na ateliér. Na mieste, kde sa kedysi vyrábali tanky, teraz stoja umelecké diela. Vznikli v spolupráci tunajších zváračov, tavičov a umelcov, ktorí vytvorili jedinečné kúsky vážiace 25 ton. Informovala o tom televízia Joj.

Päť dní trvalo tímu autorov, kým vytvorili dvanásť nezvyčajných diel. Použili pri tom odpad určený na roztavenie, ktorý vážil desiatky ton. Pracovné podmienky neboli vždy ideálne, ale keď práca človeka baví, tak si takéto problémy nevšíma. "Zdá sa, že je to tu tvrdé, ale keď to človek robí rád, tak to vôbec nie je problém," povedala autorka Soňa Ševčíková.

Keďže oceľ, s ktorou umelci spolu s robotníkmi pracovali, bola extrémne ťažká, nebolo im všetko jedno. "Mali sme niekedy strach, že sa nám niečo vyšmykne z rúk," priznal akademický sochár Rastislav Trizma.

Jedna zo sôch má podobu jednodolárovej bankovky s hmotnosťou 1,5 tony
Zobraziť galériu (14)
Jedna zo sôch má podobu jednodolárovej bankovky s hmotnosťou 1,5 tony  (Zdroj: archív topky)

V priestoroch vznikla okrem iných skvostov aj najväčšia socha z ocele na Slovensku. Meria šesť metrov a váži približne 5,5 tony. Na jej výrobu použili ruské podvozky pre širokorozchodnú trať. Transsibíria SK - ako sa táto najväčšia socha volá - je zároveň symbolom budúcnosti dubnického regiónu. Ak sa spoločnosti Dubnický Metalurgický Kombinát (DMK) podarí prejsť certifikačným procesom, sériová výroba ruských železničných podvozkov prinesie až 500 nových pracovných miest. 

Najväčšia oceľová socha
Zobraziť galériu (14)
Najväčšia oceľová socha  (Zdroj: archív topky)

Sochy z ocele

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu