Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slováci v ohrození: Mieri k nám smrtiaci druh komára!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: lancastria.net)

PARÍŽ - Európa vrátane Slovenska pravdepodobne už čoskoro bude musieť čeliť novej hrozbe. Tú podľa britských vedcov predstavuje komár tigrovaný, ktorý šíri napríklad horúčku dengue, chorobu chikungunya, žltú zimnicu či západonílsky vírus.

Aedes albopictus, ktorý pochádza z Ázie, sa v posledných desaťročiach rozšíril do ďalších teplých, ale netropických oblastí vo svete. Globálne otepľovanie spôsobilo, že sú pre neho čoraz priaznivejšie európske klimatické podmienky, čiže aj Slovensko. Okrem stúpajúcich teplôt mu vyhovuje aj väčšia vlhkosť vzduchu a rastúce množstvo zrážok.

Do Európy sa spomínaný hmyz prvýkrát dostal koncom 70. rokov minulého storočia, a to vďaka dovozu tovaru z oblastí jeho výskytu. V súčasnosti sa uchytil už v 17 európskych krajinách. Prípady výskytu choroby dengue alebo chikungunya boli v roku 2010 zaznamenané vo Francúzsku a Belgicku. Dengue si v rovnakom roku priviezol domov aj nemecký turista, ktorý sa predtým rekreoval v Chorvátsku.

Od 60. do 80. rokov 20. storočia boli pre komáre priaznivé južné oblasti Francúzska, Taliansko, severné Španielsko, východné pobrežie Jadranského mora a tiež západné Turecko. V posledných dvoch desaťročiach sa tomuto hmyzu začalo dariť na severozápade Európy, teda v krajinách Beneluxu, západného Nemecka a na Balkáne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu