Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Pacifiku vyrástol 7. svetadiel: Ostrov odpadu väčší ako Francúzsko!

Kopa odpadkov má obrovskú rozlohu
Kopa odpadkov má obrovskú rozlohu (Zdroj: dailygalaxy.com)

CAYENNE - Francúzsky škuner z 30. rokov navádzaný modernými satelitmi čoskoro vyrazí objavovať "siedmy kontinent", obrovskú hromadu plastového odpadu v Tichom oceáne, ktorá je šesťkrát väčšia než Francúzsko.

Patrick Deixonne (47) bol pri veslárskych pretekoch v roku 2009 šokovaný odpadom, s ktorým sa v mori stretol. Pre terajšiu vedeckú expedíciu sa rozhodol preto, aby varoval pred ekologickou katastrofou, ktorá nastáva v severovýchodnej časti Tichého oceánu. "Táto hromada odpadu leží vo vodách, kam len málokedy zavítajú obchodné alebo turistické lode. Medzinárodné spoločenstvo sa o to doteraz takmer nezaujímalo," usudzuje.

Deixonne, ktorý je členom Spoločnosti francúzskych výskumníkov (SEF), vysvetľuje, že chce upútať pozornosť Francúzov a Európanov na tento jav. Bývalý hasič na francúzskom vesmírnom stredisku na Kourou a dobrý znalec guyanských lesov, sa sám označuje za "bádateľa novej generácie, ktorý musí zdokumentovať veľké problémy životného prostredia, pretože informácia je kľúčom k zmene".

Misia nazvaná Siedmy kontinent odštartuje 2. mája zo San Diega v Spojených štátoch. Škuner z roku 1938 urazí za mesiac 4630 kilometrov medzi Kaliforniou a Havajom, kde výskumník Charles Moore v roku 1997 náhodne objavil túto neuveriteľnú kopu plastového odpadu. Doteraz ju v rokoch 2006 a 2009 študovali len dve americké expedície.

Odpad sa hromadí v mieste, kde sa stretávajú morské prúdy, ktoré sa stáčajú pod vplyvom rotácie Zeme a vytvárajú obrovský vír nazývaný gyrus (lat. kruh). Dostredivá sila pomaly nasáva odpad smerom k centru tejto špirály, ktorá je zrejme jednou z najväčších známych na svete: jej obvod meria 22 200 kilometrov a má asi 3,4 milióna kilometrov štvorcových, uvádza francúzske Národné centrum pre výskum vesmíru (CNES), ktoré projekt zastrešuje .

"V každom z piatich gyru na svete je odhadom niekoľko desiatok miliónov ton odpadu," vysvetľuje biológ Georges Grépin, vedecký poradca Ocean Scientific Logistic. "Je to predovšetkým plastový mikroodpad v hĺbke 30 metrov. Nie je to kontinent, po ktorom by sa dalo chodiť," upresňuje.

Škuner budú navádzať dva satelity amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), Aqua a Terra, aby sa dostal tam, kde je koncentrácia odpadu najvyššia a mohol merať jej hustotu, odoberať vzorky vody, planktónu a materiálov.

Pri tejto misii bude vyskúšaný receptor na plaváku skonštruovaný študentmi, ktorý má zisťovať živé organizmy a planktón v plastovom odpade a zmapovať znečistené zóny prostredníctvom satelitu, čo bude svetová premiéra.

Počas misie bude vypustených 12 plavákov amerického úradu National Oceanic and atmospheric administration (NOAA), programu UNESCO pre štúdium oceánov a mládežníckeho projektu Argonautica, ktoré majú umožniť tisíckam študentov vo svete študovať morské prúdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu