Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pod Amazonkou tečie jej menšia sestra Rio Hamza

Amazonka Zobraziť galériu (2)
Amazonka

RIO DE JANEIRO - Najdlhšia rieka na Zemi, Amazonka, má zrejme "sestru", ktorá tečie približne 4000 metrov pod povrchom a je dlhá zhruba 6000 kilometrov, teda asi ako jej nadzemná "príbuzná".

Objavenie podzemnej rieky oznámili vedci minulý týždeň v brazílskom Riu de Janeiro na stretnutí Brazílskej geofyzikálnej spoločnosti, informoval dnes na internete britský denník Daily Mail.

Rieku pomenovali Rio Hamza po vedcovi, ktorý našiel stopy tečúcej vody v podzemí. Doktor Valiya Hamza skúmal teplotu v 241 neaktívnych vrtoch z rokov 1970-1980, ktoré vyhĺbila brazílska štátna ropná spoločnosť Petrobras.

Na základe nameraných dát prišli vedci k záveru, že v hĺbke niekoľko kilometrov pod Amazonkou tečie ďalšia rieka. Podľa neho existencia Amazonky a Ria Hamza dokazuje, že dažďový prales má dva drenážne systémy.

Priemerný prietok Amazonky sa odhaduje na asi 133.000 metrov kubických za sekundu, zatiaľ čo prietok Rio Hamza je oveľa menší - okolo 3090 m3/s.

Predpokladá sa, že Rio Hamza začína v oblasti Acre a do mora sa dostáva v oblasti Foz do Amazonas. To by vysvetľovalo, prečo tamojšie rozsiahle časti mora majú nízku slanosť.

Existencia podzemného toku bude definitívne potvrdená až koncom roku 2014, keďže výskum je len v počiatočnej fáze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu