Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pod bunkrom v Javorine objavil jaskyňu, možno v nej budú poklady!

Podzemné priestory môžu ukrývať nacistické poklady Zobraziť galériu (10)
Podzemné priestory môžu ukrývať nacistické poklady

LEVOČSKÉ VRCHY – Osem rokov bádania amatérskeho historika zo Spiša prinieslo prekvapujúci výsledok. Pod starým vojenským štábnym bunkrom objavil podzemné priestory, vyhĺbené ľudskou rukou. Nedá sa vylúčiť, že budú ukrývať legendárne nacistické poklady.

V bunkri bol kedysi tajný nemecký vojenský štáb. „Ľudia, ktorí žili v okolitých dedinách, často videli, ako sem prúdia nemecké vojenské kolóny. Nik sa však neodvážil ich sledovať, nik nevedel, čo sa tu dialo,“ tvrdí Michal Kuvik. Tajomný objekt hlboko v lesoch bývalého vojenského obvodu Javorina v Levočských vrchoch mu vŕta v hlave už viac ako osem rokov.

Bunker je veľmi veľký, no to, čo je pod ním, je zrejme ešte oveľa väčšie. „Za pomoci moderných elektromagnetických technológii sme preskúmali podložie. Do 30-metrovej hĺbky sme navŕtali špeciálne sondy. Ukázalo sa, že bunker je postavený na jaskyni.“

Tú podľa objaviteľa nemohla vyhĺbiť príroda, pretože jej tvar je symetrický: „už asi šesť metrov pod povrchom je strop chodby, ktorá je sedem metrov vysoká a jedenásť metrov široká. Ktovie, kam vedie.“

Teraz sa snaží dostať do tejto chodby kameru. Najprv to chcel urobiť cez otvor, vyhĺbený vrtnou súpravou. Podložie sa však ukázalo byť veľmi tvrdé. Bude teda potrebné ďalej kopať.

Dobre uložené poklady Tretej ríše hľadajú nadšenci už desaťročia. Podľa historických zdrojov by nacistami nakradnuté vzácnosti mohli byť uložené práve v takýchto podzemných objektoch. Či to tak bude v tomto prípade, už budú musieť dokázať archeológovia. Tých objaviteľ na miesto zavolá hneď potom, ako sa mu podarí podzemné priestory sprístupniť.

Michal Kuvik cíti v týchto dňoch veľké objaviteľské vzrušenie. „Venujem sa tomu dlhé roky a teraz to prináša ovocie,“ konštatuje.

Už teraz mu je jasné, že jeho objav bude mať veľkú hodnotu. A možno bude aj veľkou senzáciou. „Niektoré zdroje uvádzajú, že práve v tejto lokalite by sa mala nachádzať legendárna Mesačná jaskyňa. Možno je to práve ona, do ktorej sa chystáme dostať,“ dúfa objaviteľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu