Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ľubo Dobrovoda: Nikdy som nechcel byť v žiadnej skupinke. Možno tak v Beatles

Ľubo Dobrovoda Zobraziť galériu (7)
Ľubo Dobrovoda

Ľubo Dobrovoda (45) je autorom beletristických kníh Ja, malkáč (2005) a Ja, velkáč (2008). Čechoslovakista Dobrovoda pochádza zo zmiešanej česko-slovenskej rodiny. Píše po slovensky, ale dobre ovláda aj češtinu.

Debut, ktorým autor vstúpil na slovenskú literárnu scénu až po štyridsiatke, Ja, malkáč mal podtitul Román smutno-srandovinový Takýtok a je považovaný za "jednu z najzábavnejších kníh tretieho tisícročia". Jeho dlhoočakávané voľné pokračovanie Ja, veľkáč je návratom do čias, ktoré samotný autor charakterizuje vlastnými slovami: Doba na h…, ľudia na h…, móda na h…, tak prečo mi to, kurnik, chýba? Čo som sa zbláznil už úplne?

Dobrovoda vydal mnoho poviedok, ktoré vyšli v časopisoch. Medzinárodný P.E.N. klub si ho vybral za svojho zástupcu slovenských spisovateľov pre literárne podujatie Café d´Europe v máji 2006, keď vo všetkých hlavných mestách Európy v rovnakom čase čítali svoje práce autori ako Garton Ash, Václav Havel, Gábor Gyorgey či Umberto Eco. Na túto príležitosť Dobrovoda napísal jednu z jeho najznámejších poviedok Potichu som Europán.

S manželkou a tromi deťmi Dávidom (23), Denisom (17) a Deniskou (8) žije v Bratislave. Je považovaný za "najsvalnatejšieho slovenského spisovateľa", pretože alkohol a cigarety sa rozhodol nahradiť pravidelným tréningom v posilňovni.

Ľubo Dobrovoda bol online na Bleskovkách.

Rozhovor

10:59:58 - otázka od: marika Ahoj, čo vlastne robíte okrem toho, že píšete? Mám zmenárne a plno zamestnankýň.

11:00:53 - otázka od: srnka Ako sa vám podarilo skoncovať so závislosťou na alkohole? Tak ako so všetkým: Naraz

11:02:10 - otázka od: monique Dobrý deň. Vám neprekáža bulvár? aký naň máte názor? Podľa môjho syna je na Slovensku iba bulvárik. Bulvár v Anglicku a inde. Tu sú všetci viac-menej takí píár kamrádičkovia.

11:04:09 - otázka od: katka Dobrý deň, pán Dobrovoda. Prečo svoje knihy píšete z pohľadu dieťaťa? Teším sa na Ja, veľkáč, dúfam, že bude taká výborná, ako Ja, malkáč :)) Veľa šťastia v živote. Dieťa nemusí mať zábrany akceptovať neakceptovateľné, milovať nemilovateľné a robiť to, čo sa robiť nemá. Je právne nepostihnuteľné a čo sa týka Veľkáča je vraj lepší ako Malkáč, vraj.

11:08:39 - otázka od: agnes Čítala som v jednom rozhovore, že vašim vzorom je vašim vzorom je Ľubomír Feldek. Prečo? A ak to nie je tajomstvo, tak ktorý žáner jeho pestrej tvorby? Tiež sa chcem spýtať, či ste čítali knihu Narcis od Ruda Slobodu, trochu mi pripomínate hlavného hrdinu... :) Ľubo Feldek je pre mňa v prvom rade úžasný neštylizovaný človek, ktorý má skoro všetko vrátane seba na háku. Mňa, samozrejme, nie. Mňa má rád, zbožňuje ma, lebo mu pripomínam Narcisa z knihy Ruda Slobodu a on mal Ruda Slobodu rád. Veľmi.

11:10:34 - otázka od: Ria Ste zvlastny typ extravagantneho, arogantneho cloveka, ktory svojim nevkusom pritahuje pozornost okolia. Nechcete to zmenit? A aspon trosku si vylepsit tento negativny imidz? Za extravaganciou sa skrýva komplex, za aroganciou úbohá malosť. Prenikavo inteligentné ženy ihneď vycítia neistého vyľakaného samčeka, ktorého je treba poľutovať. Poľutujte ma, Ria. Niet čo vylepšovať.

11:24:46 - otázka od: Barbara Marková Zelam krasny den, tesim sa, ze ste sa rozhodli pozvat Luba na online. Jeho knihy som doslova zhltla a nepytajte sa ake je to cestovat a rehotat sa samam v kupe... Lubo, prosím Ta, ja viem, ze si este uzivas druhu knihu Ja, Veľkáč, ale kedy sa mozem tesit na tretiu? Nemyslím, že je treba unavovať ľudí stále novými a novými titulmi. Robí sa to väčšinou pre prachy. Môj osobný názor je, že bohato stačí napísať jednu-dve dobré knihy a nerozmieňať sa na drobné. Viď Poláčkových Bylo nás pět, Betty McDonaldovej Čo život dal a vzal. Niekedy pri type literatúry, ktorý píšem ja, začína autor vykrádať sám seba. Tento pocit mám od desiatej strany Malkáča, lebo zabúdam, čo som predtým napísal a nebaví ma čítať sa spätne. Radšej čítam cudzie knižky.

11:25:21 - otázka od: Michal Babjarcik dobry...som zacinajuci writer :) ...mam vela filmovych story ako je Matrix, Equilibrium, K-Pax, Bleai wich, atd...no som len zaciatocnik... prosim napiste mi na moju e-mailovu adresu, please :) ...nie do tohto fora!!! dakujem Prepáčte, ja nemám internet.

11:31:53 - otázka od: jan bures Okrem L. Feldeka mate uznanie aj u inych spisovatelov, ci kritiky? Kolko mate citatelov? (Kolko ks knih ste predali?) Predpokladam, ze o cosi menej ako Vasilkova...... Čítal som niekoľko rozhovorov s p. Vasilkovou, videl som ju na fotografiách a mám pocit, že to nie je žiadna veselá kopa. Na druhej strane, a teraz pozor, hovorím to s plnou vážnosťou, ak niekto predá cca 600-800 tisíc kníh na malinkom Slovensku, je to neskutočný úspech. A takýchto ľudí treba rešpektovať. Každý má možnosť napísať knihu, ktorú prečíta stotisíc ľudí, ale oni ju neprečítajú. U nás sa beletria tlačí v desiatkách až stovkách kusov a aj tak sa jej predáva veľmi málo. Chcel by som v rámci svojej megalománie byť v každej tretej rodine na Slovensku ako Vasilková, ale už teraz viem, že sa mi to nepodarí. Malkáča sa predalo cca 5000 kusov, teraz robím dotlač a pre mňa je to obrovský úspech. Včera som počúval rozhovor s M. Pavelekovou, ktorej spomienky sa tiež predávajú na desaťtisíce. Zvláštne.

11:35:10 - otázka od: Kubh1k teraz citam vasu knizku Ja velkac..velmi sa mi paci sposob akym pisete a to ako vystupujete na verejnosti a slobodne sa vyjadrujete.clanok v novinach PRAVDA ma velmi zaujal. Asi je to tým, že som veľmi zaujímavý človek. Ono zaujať v článku nie je až taký problém, tu sa kvákajú také vykastrované kraviny a latka intelektuálne úrovne je tak zúfalo nízka, že v podstate každá súvislá veta povedaná inou rečou ako je reč zvierat, sa zdá výnimočná. Nie je to tak. Len doba je blbá. Akože hlúpa. Zlá, teda doba predsa vždy.

11:37:28 - otázka od: Rado Graňák Čau Lubo, pozdravuje Ťa Tvoj „sparing partner“ z posilňovne Rado. Všetci Ťa poznajú ako aktívneho fitnesáka a hlavne zabávača pri cvičení. Okrem posilky si sa dal pred časom v rámci športu aj na behanie, ešte Ťa to drží? Behám každý deň a vďaka systematickému behu som zostarol a zošúveril sa tak rýchlo, až ma to samého vydesilo. Konečne vyzerám na svoj vek staro, dúfam, že do roka dobehnem vizuálne aj svoj vzor Feldeka. Keď už ho nedobehnem intelektuálne... A neklam, nie si môj "sparing partner", si môj kamarát.

11:38:41 - otázka od: Jana Kopečková Ahoj Lubo, milujem tvoje knihy ale teraz by som o inom chcela - dávaš hodiny ako trener v posilke? potrebovala by som trochu pocvicit, ale nechcem nejakeho napulirovaneho šaša, co ma bude precvicovat podla tvojho slovnika si normalny clovek, tak by som radsej Teba jana Ale ja som napulírovaný šašo, tak sa totiž v posilke vyzerať musí! Rozpulírujem sa až v aute, aby som zas vyzeral ako normálne hovado Ľubo.

11:40:38 - otázka od: Lucia a Barborka Dobry den, my by sme sa Vas chceli opytat,ze co Vas inspirovalo k tvorbe diel? Stať sa spisovateľom je jediná možnosť ako vyniknúť, keď je človek blb a bez vzdelania. Proste riaditeľom atómky sa s učňovkou nestanete. A ak náhodou aj áno, len na chvíľku, viď Černobyľ ´86.

11:42:44 - otázka od: Marta Nepoznám Vaše knihy, ale určite si ich prečítam. Už len ten názov je zaujímavý. Najťažšie je vymyslieť názov. Pretože ten musí čitateľa zaujať. Väčšina ľudí nevie, čo je malkáč, čítali to ako majkáč alebo makač. Ľudia sú trochu blbí...

11:43:53 - otázka od: carla chcem sa spytat, ste rodina s dobrovodskymi z banskej stiavnice? Nie som rodina s nikým z Banskej Štiavnice ale chcel by som byť. S pánom Kaníkom.

11:46:58 - otázka od: viktor / parkovisko čau Luboš ! som rad že sa ti dari a knihu si určite kupim. Spomínaš v nej aj ten kopec srandy čo sme zažili na parkinngoch ? To teda bolo čo ? O parkingoch píše Pištánek, milý Viktor. Ja som sa zatiaľ dopracoval tesne po pubertu.

11:46:58 - otázka od: Denisa Dobry den,citala som skvele recenzie na Vasu knihu Ja, Velkac. Pred tym by som si vsak rada precitala aj Malkaca. Nikde ju vsak nemozem zohnat. Nepripravuje sa jej dotlac? Kde boli všetky tie skvelé recenzie? Ja som čítal jednu a nijako som sa z nej nepo...

11:46:58 - otázka od: Brano Ahoj, vstup Eura ta nepolozi? Položí... ale keďže euro položí celý národ, tak mi to až tak nevadí.

11:47:58 - otázka od: petra Dobry den, obidve Vase knihy su skvele, Malkaca som precitala na jeden dych, ten uz koluje po vsetkych znamych a vsetci maju "palce hore". Teraz som sa zakusla do Velkaca. Dufam, ze to nie je posledne Vase dielko, bola by to velka skoda :-) 100-bodovy styl, 100-bodovy rozpravac. Aj som si s Vami zaspominala na casy davno minule... Dakujem a prajem Vam vela uspechov v dalsej tvorbe. Takéto príspevky zbožňujem. Ste múdre, rozhľadené, inteligentné, skvelé, krásne, vlastenecké, nezabudnuteľné dievča a ďaleko to dotiahnete. Čítajte ma ďalej

11:51:10 - otázka od: Miriam Dobrý deň, Vaše knihy Malkáč a Veľkáč sú skvelé. Dúfam, že v písaní a vydávaní kníh budete pokračovať. Želám veľa úspechov ! Možno by bolo fajn napísať aj niečo iné. Keby každý neandertálec nepísal cestopisy alebo sa ako cestovateľ neprezentoval v televízii, bavilo by ma písať o krajinách, ktoré som precestoval.

11:51:10 - otázka od: Hanuman Veríte v reinkarnácii? čo by ste chceli byť v dalšom živote? Určite by som nechcel byť mravec, pretože viem, čo som s nimi robil, ani motýľ s odtrhnutými tykadlami. Ešte tak vírus eboly, toho sa všetci boja a nikto ho radšej nedráždi.

11:52:42 - otázka od: Jijka Ahoj. Nieco by som sa vas opytala ale vas vlastne vobec nepozmam tak len ako sa mate? Mám sa úžasne, vyzerám úžasne, všetkých vás milujem a aj keď to nemám v povahe, musím byť šťastný. Taká je dnešná úprimná doba.

11:57:02 - otázka od: Dano Zdravim ujo Lubo. Ako sa dari? Chcem sa spytat, kde sa daju zohnat Vase poviedky a ci by sme sa vedeli dohodnut aj na osobnom venovani :) Dik. A pozdravujem Davida a rodinu. Dano z Jura :DDD Mám sa zle, práve som zistil, že ma poznajú aj v tejto budove (Ringier). Bol som sa vyčúrať a práve, keď som chcel hodiť žuvačku do pisoáru, prečítal som si "Nehádžte žuvačky do pisoáru". To neni možné, ako rýchlo ma tu zaradili. Hodil som ju tam.

11:59:03 - otázka od: petra Na toto nemusite odpovedat, ale tak som sa pri citani zamyslela: naozaj bolo Vase detstvo s rodicmi take "akcne", alebo su pribehy trosku okorenene? Ešte oveľa akčnejšie. Keď ma mama s s papekom naháňala okolo hlavnej cesty, lebo som povedal, že ďalších sto kilometrov na bicykli ukrajina se... Chytila ma a spráskala. Kde boli ochrancovia zvierat a zelení?

12:00:13 - otázka od: bara dal vam niekto vyslovny zakaz, ze ho v malkacovi a velkacovi nesmiete spominat? Nikoho som sa nepýtal, všetci ma svorne nenávidia. Okrem mamy. Tá ma miluje, lebo to má v popise genetického kódu.

12:04:58 - otázka od: Karol Dobry den, dopocul som sa, ze obidve knihy ste si vydali sam. Nebol zo strany ostatnych vydavatelov zaujem alebo ste sa ani nikde neponukali? Ja som sa nikomu moc nestrkal a pravda je, že knihu si za nie toľko peňazí môže vydať každý. Čo je obrovský problém, je distribúcia. Do kníhkupectva sa nedostanete bez silného a spoľahlivého partnera. Tým ale nemyslím čistič škvŕn ani tabletku na čistenie zubných protéz, ale niekoho kto tam dodáva. A za to platíte, a kruto.

12:04:58 - otázka od: katarina co zavist medzi *spisovatelskou a vydavatelskou* skupinkou. Stretli ste sa s niecim takym? Nestretol, nemám žiadne odozvy. Spisovateľská skupinka ma nevníma, analógie o mne nepíšu a to je dobre. Nikdy som nechcel byť v žiadnej skupinke. Možno tak v Beatles. Mám len kamarátov Feldeka a Onrejičku, ktorí ma majú radi ako človeka. A ja ich tiež nečítam :)

12:06:36 - otázka od: flebo Zdravim.Vas styl mi silne pripomina prihody klucoveho slovenskeho DJa zaciatku 90tych rokov-Dusana Dobrovodu.Poznateho?Aky mate vztah,najma z jeho otcom?Vdaka Jeho otec je popísaný v knihe Ako ujo Ivan Milan ten senzidebil, čo pichá žihadlami.

12:16:25 - otázka od: Zuzana Vargová vlastne ani nema otazku, len Vám chcem podakovať za prijemne cítanie, ktore mi pri mojom dlhodbom pobyte v zahranicí osviežuje život...teším sa na dalsiu knihu...bude? Vráťte sa zo zahraničia domov, pokiaľ tam nerobíte aspoň prezidentku banky. Ja chcem aby všetci tí kvalitní z vonka došli naspäť a vymenili sa s tými, čo sú tu.

12:16:25 - otázka od: -ing- Dobrý deň. Počula som, že by ste sa mali objaviť v rannej šou Funradia. Viete už presný dátum? ďakujem. Tá ranná šou s Adelou a Sajfom ma trochu desí. Počúvam ju pri behaní a presne neviem, či som ten typ, ktorý zapadne medzi dopravný SERVUS hahaha a reklamných partnerov. Nemám veľmi rád ohraničené rozhovory a nemám veľmi rád múdrejších speakerov, ako ja. Radšej by som robil rozhovory s blbcami, tým rozumiem.

12:16:25 - otázka od: katka Chystáte reedíciu Malkáča? Nedá sa zohnať... Chystám, bude už koncom februára a strašne by som chcel, aby niečo vyšlo na CD-čku. Keď vydím tú nudu, čo načítali, tak sa bojím o šoférov v autách. Ak z toho všetci naraz zaspia, už sa nikdy nedostanem do Chorvátska.

12:18:17 - otázka od: Macka Dobrý deň, čo budete mať na obed? :) Aké je vaše obľúbené jedlo? Moje obľúbené jedlo je mäso a veľa. Čo iné by sa aj malo jesť, keď má človek vysoký cholesterov, o ktorý by sa kľudne mohol oprieť.

12:18:17 - otázka od: Erik Keď sa Malkáč bude filmovať, budete vo filme aj hrať? Erika Určite, starú mamu, ešte trochu pobehám a bude to ono.

12:20:13 - otázka od: Kami Prvy krat o Vas pocujem,chcelo by to trochu viac zviditelnit. Ja myslím, že som na takého kreténa zviditeľnený až dosť, milá Kami-kadze.

12:20:13 - otázka od: elena debut po styridsiatke. takze sa to da. pisali ste urcite aj predtym, preco prichadzate teda az teraz? Ale áno, lenže to boli len udania na každého, kto ma napadol, hlavne na tých úspešnejších a šikovnejších. Viď Cibulkové zoznamy.

12:21:26 - otázka od: mariana dobrý deň pán dobrovoda, váš štýl sa mi veľmi páči a s pôžitkom som si prečítala vášho "malkáča" a teraz sa chystám na " velkáča". kde by som si mohla zohnať - prečítať vašu poviedku " potichu som europán"? dúfam, že máte v pláne už niečo nové. prajem, aby vám váš štýl dlho vydržal a pero nevyschlo. Mne po štyridsaťpäťke už perá vysýchajú, Mariana.

12:24:33 - otázka od: Ria Nuz tak teda - lutujem Vas ;-) Malkac sa mi pacil. Az mi nesedi, ze take dobre dielo mohol napisat takyto zvlastny tvor. Ale nic v zlom. Slovo tvor je úžasné, keby som bol dievča, mohli by ste ma pomenovať stvora. Dohodneme sa, že v ďalších mejloch ma budete titulovať STVOR.

12:24:33 - otázka od: Lenka Veľmi som sa tešila na Tvoju ďalšiu úžasnú knižôčku, ale prečo ju nemôžem dostať kúpiť?? Inak Ťa veľmi pekne pozdravujem Dobrého pomálu, milá Lenka. Aj ja ťa pozdravujem.

12:24:33 - otázka od: joky servus Lubo, bude mat Velkac v najblizsej dobe pokracovanie? Kolko kg (max) das na bencpres? Hocijako 60 kg. Potom ak to zvýšim nebude malkáč ale mozgová príhoda. Samozrejme v najbližšej dobe.

12:24:33 - otázka od: Kikus Už máte vydané knižky o Malkáčovi aj Velkáčovi. Čo bude nasledovať? Nejaký senior:-) Lebo ja, aj všetci moji kamaráti majú už obidve prečítané a čakajú ďalšie príbehy. Bude o čom? Ja, geráč. Ja, alkáč. Ja, JAJAJA, AJAJAJ.

12:30:07 - otázka od: Kikus Inak som ešte zabudla, že toto bola jediná kniha, kedy som sa musela nahlas smiať a to niekoľkokrát za stranu, inak sa nedalo... Ja som sa skoro nikdy nesmial, keď som tie veci prežíval. Je vidieť, že sme všetci pekne zlomyseľní "parchanti". Keby som to čítal o vás, Kikus, smejem sa jak blázen.

12:30:07 - otázka od: Marián Michalik Dobrý deň, čo si myslíte o politike a kto je Váš najobľúbenejší spisovateľ ? O politike si myslím v podstate furt to isté - znovu a znovu ma ale prekvapujú politici. To je dílo. Trumen Capote, Irvin Shaw, E. M. Remarque, Poláček, Legátová, Zočšenko, Feldek, Ondrejička, na tých nesmiem zabudnúť. Foglar, May, Gossiny, Heller (ale len Hlava XXII) atd. atd. atd. Steinbeck, Haley, Chariere...

12:33:13 - otázka od: Katka Dobrý deň, Malkáč sa nám páčil viac ako Veľkáč. V Malkáčovi bolo viac humorných sitácií, pri ktorých sme sa od smiechu váľali, ale pri Veľkáčovi to už tak nebolo. Keď sme dočítali Malkáča, povedali sme si - Tak toto je super kniha! Pri Veľkáčovi to už nebolo. Dočítali sme a šup s knihou do police. Dosť nám v tejto knihe prekážali tie nadávky. Prečo Veľkáč nemal taký šmrnc ako Malkáč? A to je presne ono. Ľudia čakajú v podstate stále to isté. Lenže spisovateľ, pardon za výraz, sa skrátka vyvíja. Nemôže furt písať to isté, respektíve, nechce, lebo nemusí. Nežije z toho. Toto nie je ani Ružová záhrada ani Susedia, pri všetkej úcte. Ja si píšem čo chcem a nepotrebujem sa pchať nikomu do r.... lebo potrebujem, aby ma kupoval. Knihu šup z police, poslať mne a ja vrátim peniaze. Ja už ju potom niekomu vrazím zadarmo aj keby malo roztrhnúť.

12:37:20 - otázka od: Ján Bálint ktorý ste ročník? Vyrastal ste v BA? Ak áno, kde? Počúval som Vášu knižku, resp. čítanie v Sr v noci. Vo vela mi pripomínala moje detstvo a dobu okolo roku 1970. A Váš výraz ,,Doba na h…, ľudia na h…, móda na h…, tak prečo mi to, kurnik, chýba? Čo som sa zbláznil už úplne?,, mi niečo pripomína. Bolo to aj krásne. Som ročník ´62 v Bratislave som nevyrastal, jazdil som sem na bohaté a krásne prázdniny z chudoby českého pohraničia (Jablonec nad Nisou). Tu bol pre mňa život. Otec dobre zarábal, vinohrad rodil, chladničky plné, teplo, málo snehu, dvory medzi činžiakmi, ľudia sa zdravili "Ruky bozkávam" a sem-tam som dokonca niečo dostal. A na rozdiel od Čiech to nebolo len po hube.

12:37:20 - otázka od: Viera Pan Dobrovoda , som rada , ze ste. Kniha ma nesmierne pobavila. Ked som zatvorila oci , ako keby som to bola ja, co pribeh rozprava. Uz dlhis cas patram po Vasej druhej knihe a kde nič - tu nic. Aspon tu v Trenčíne. Velmi sa na nu tesím a drzim Vam palce. Viera Pátrajte moja milá, každá o to viacej budete šťastná, keď to vypátrate. A možno vypátrate aj Červenku. Who knows?

12:38:43 - otázka od: Emka Tekely Dobry den Lubosu, stale mate dojem, ze bit zenu je uzasne? Postar Janko mi pozaloval, co ste o mne rozpravali. Tak som sa rehlila, az mi isli slzy a teraz som uplne prirodzena - odlicena, pridte sa kuknut. Milý Erik Ondrejička, myslím, že veľmi presne vieš, aké úžasné je biť ženu. Ako básnik predsa nič iné nerobíš.

12:44:56 - otázka od: milka ako sa vy ako spisovatel pozerate na tie publikacie, ktore vydavaju brychtova, kollarova atd, ktore zaplavuju regale knihkupectiev? Tak ako na všetko ostatné v dnešnej dobe. Keby sa to nepredávalo, tak by to skončilo svetelnou rýchlosťou. Přece vo peníze de aš v první řade. Máte naozaj pocit, že to vydáva katolícka charita za svoje?

12:44:56 - otázka od: ivo pocul som o vas, ze vela casu travite v zahranici...ktora krajina je vasmu srdcu najblizsia (ak je to slovensko tak samozrejme okrem neho) a kde by ste sa uz nevratili ani za nic na svete Čechy, ale už by som tam nedokázal žiť. Nórsko, na to som už starý. Keňa, a to hlavne teraz, keď sa tam konečne niečo poriadne deje.

12:44:56 - otázka od: splechritil Co bude so zmenarnami po prechode na euro? Inak, sa vam korim:) Milý dodo, prečo nenapíšeš, že si financ minister našeho nenatočeného filmu? Potom sa všetci budú koriť tebe. Prosím chvíľu sa všetci korme, je to pre pána Ing. Jozefa Švenka, veľkopodnikateľa.

12:49:17 - otázka od: nzi mdudu Dobry den majstro. Svojho najstarsieho syna casto citujete. Neprekaza mu to? Múdrosť je múdrosťou vtedy, keď dokáže oceniť toho, na koho nedočiahne. A tak citujem svojho syna, lebo je múdrejší, krajší, lepší a vyšší a samozrejme hlavne preto, že mu to nesmierne vadí.

12:53:10 - otázka od: 51 Ste grafoman, sak? Prisahám na všetko, čo mi je sväté, NIE. Píšem nerád a dosť to nenávidím, fakt. Akurát, že človek si musí sem-tam dokázať, že neni úplné hovädo. Nechodím na internet a nepíšem ani listy. Nie som grafoman, keby som bol, len vás, drahý človeče, zavalím svojimi knihami. Sú spisovatelia, čo za posledné dva roky šupli osem knižiek, sú spisovateľky, ktoré šupli do knižiek dokonca aj anglické texty, sú spisovateľky, ktoré opisujú pasáže zo ženských seriálov, sú takí, ktorí píšu 380 dielne ságy, ani jedna z nich nie som ja, vaša teta Ľuba.

12:54:00 - otázka od: 51 Chcem zbaliť jednu fanynku Malkáča. Poradíte mi? Zbal mňa, nič ľudské mi nie je cudzie. A zavoláme aj Paviela, to bude veselo.

12:56:16 - otázka od: Hana Cauko Lubko. Vcera som sedela v cakarni u lekara a dama sediaca oproti mne drzala v ruke knihu a citala. Najskor som si myslela, ze dostava zachvaty kasla, potom som si vsimla, ze su to zachvaty placu, ale nakoniec mala zachvaty smiechu... Tak som sa snazila nakuknut, aku knihu to cita. A vraj JA VELKAC. Musi byt dobra, musim si ju precitat, lebo som videla solidnu pani, co to s nou robilo ... Vela uspechov. Hana A toto je to, prečo píšem, že mi potom niekto povie takúto vec. Srandu si nekúpime, a v čakárni u doktora sa väčšinou nesmejeme. Zo srdca ďakujem.

12:57:18 - otázka od: Marcela Ahoj, poznám Ťa z posilky. Vždy máš dobrú náladu a energiu na "rozdávanie", odkiaľ ju berieš? Veď dnes je trh plný psychotropných látok a za chvíľu začnu rásť lysohlávky :)) To bude ešte len sranda.

12:59:50 - otázka od: Silvia Bakosova pan Dobrovoda raz som čítala rozhovor s vami a tam ste uviedli, že je vašou záľubou túlať sa po cintorínoch a vyhľadávať zaujímavé náhrobné kamene. A tie, pri ktorých ste boli odfotení mali naozaj niečo do seba hlavne čo sa týka mien a dátumov. videli ste v poslednom čase nejaký z vášho pohľadu zaujímavý? Najzaujímavejší moment bude, keď tam zaľahnem ja. A som zvedavý, koľko z vás mi tam donesie aspoň v "kahánek". Mimochodom, keď môj syn hovoril v Anglicku, že ide na dušičky domov na hroby, všetci sa otriasali a hovorili morbid. Som rád, že nie som v Anglicku. Aj keď trochu morbid som.

13:02:03 - otázka od: Hviezda Jasna Kopasna Vaše knihy musím mať!!! Nemusíte! To je práve to úžasné - že nič nemusíte, milá Hviezda.

Tá slečna, ktorá to tu píše za mňa, chce ísť jesť. Ja nechcem, ale odmalička je to so mnou tak, že musím robiť to, čo chce nejaká žencká. takže máme smolu, ale na druhej strane, dosť bolo Dobrovodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu