Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Do Británie sa vrátila nová chrípka, 10 ľudí podľahlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Anglickí zdravotníci od začiatku septembra zaznamenali osem prípadov, keď pacienti podľahli vírusu takzvanej prasacej chrípky. Tlačovú agentúru AFP o tom v sobotu informovala nemenovaná hovorkyňa britského Úradu pre ochranu zdravia (HPA), ktorý očakáva opätovné rozšírenie tohto druhu chrípky v celej Európe.

Obávaný typ H1N1 by sa tak počas zimného obdobia mohol stať najbežnejším spomedzi všetkých druhov chrípkového vírusu. Podľa hovorkyne bolo v Anglicku od začiatku septembra "hlásených 10 úmrtí spojených s potvrdenou infekciou vírusom chrípky, z toho osem s chrípkou typu A (H1N1)". "Zdá sa, že sme v tomto predvojom. Iné európske krajiny iba začínajú sledovať nejakú aktivitu," uviedol pre denník The Independent šéf oddelenia respiračných chorôb HPA John Watson. Británia bola jednou z prvých zasiahnutých krajín aj počas minuloročnej pandémie prasacej chrípky. Podľa Watsona úrad v poslednom období zaznamenal zvýšený počet vážnejších prípadov, ktoré si vyžadovali hospitalizáciu, ako aj chrípkové epidémie na školách v celej krajine. Profesor zároveň varoval, že vírus môže byť nebezpečný pre starších ľudí, tehotné ženy a osoby trpiace problémami so srdcom, pľúcami, pečeňou alebo obličkami. Ľudí patriacich do rizikových skupín preto vyzval, aby sa dali zaočkovať.

Svetová zdravotnícka organizácia ohlásila pandémiu prasacej chrípky v júni minulého roka. Podľa oficiálnych štatistík tejto chorobe na celom svete podľahlo vyše 18 000 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu