Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hladný medveď vtrhol do dediny a útočil na ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Hladný medveď sa pozval 4. novembra na návštevu do Kyzylu, hlavného mesta ruskej sibírskej republiky Tuva. Vybral si deň, kedy ľudia slávili Deň národnej jednoty, ktorý v kalendári ruských sviatkov vystriedal oslavy boľševickej revolúcie zo 7. novembra.

Chlpáč podľa agentúry Ria Novosti vtrhol do mesta ležiaceho asi 3660 kilometrov východne od Moskvy a potom zašiel aj do susednej obce, kde ulovil a zabil prasa. Pokúšal sa zaútočiť aj na niekoľko vystrašených chodcov, než sa sám stal obeťou miestnych obyvateľov, ktorí ho zneškodnili.

V septembri sa terčom útoku vyhladovaného medveďa stal mladý muž v Syktyvkare, hlavnom meste severoruskej republiky Komi. Mladík si útekom len tak tak zachránil život. Prípad viedol miestne úrady k tomu, aby vypracovali pravidlá správania sa v prípade stretu s medveďom. Hlavná rada podľa nich znie: nehýbať sa a zostať v pokoji.

Podľa expertov potrebuje medveď na jeseň najmenej 50 kíl potravín denne, aby si mohol vytvoriť zásoby tuku na zimu.

V Rusku však bolo tento rok mimoriadne suché leto, ktoré navyše sprevádzali aj početné požiare. Sucho zničilo lesné porasty aj úrodu a núti tak medveďov zháňať obživu v čoraz väčšej blízkosti ľudských obydlí.

Desivú skúsenosť s vyhladovaným medveďmi majú aj obyvatelia obce Verchnaja Chov pri severnm polárnom kruhu. Tí videli medvede, ako si pochutnávajú na mŕtvom tele, ktoré vyhrabali z hrobu na miestnom cintoríne. Miestne úrady tam vzápätí zriadili nepretržité 24-hodinové hliadky na ochranu ľudí i hospodárskych zvierat pre prípad, že by medvede dostali chuť na čerstvé mäso.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu