Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kvôli popolu sa nelieta nad časťou Británie a Írska

Islandská sopka stále chrlí popol
Islandská sopka stále chrlí popol (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Letový priestor nad severnou časťou Británie, ktorý mal byť kvôli popolu z islandskej sopky pôvodne uzavretý dnes od 14:00 do 20:00 SELČ, bude uzatvorený až do 00:20 SELČ. Oznámil to národný úrad leteckej dopravy (NATS).

Londýnske letisko zostáva v prevádzke, ale letisko v írskom Dubline bude uzavreté od 20:00 najmenej do pondelka 10:00 SELČ. Letová prevádzka na severoírskom letisku v Belfaste a menších letiskách je prerušená už od 8:00 SELČ. Uzatváranie sa dotklo aj slovenských letových poriadkov.

Londýnsky úrad NATS podľa Reuters oznámil prerušenie prevádzky na letiskách v mestách Manchester, Birmigham, Norwich, Liverpool, Doncaster, Carlisle, Humberside, East Midlands, spoločnosť Teeside, Leeds-Bradford, Blackpool, Sheffield, Doncaster a ďalej na všetkých letiskách v Severnom Írsku. Obmedzenia sa dotkli aj niektorých ďalších letísk v Škótsku a na ostrove Man.

Podľa agentúry Reuters Írsky úrad pre letectvo oznámil, že uzavreté budú najmenej do pondelňajšej 13.00 SELČ aj írske letiská Donegal, Sligo a letiská Knock kúsok od Charlestown. Transatlantické lety cez írsky vzdušný priestor zostanú nedotknuté.

Islandská sopka Eyjafjallajökull aj štyri týždne od začiatku erupcie chrlí do ovzdušia popol a predstavuje tak znovu potenciálnu hrozbu pre leteckú dopravu v Európe. Na niekoľko hodín už bola dnes podľa BBC prerušená letecká prevádzka na severoírskom letisku v Belfaste a na niekoľkých menších letiskách. Letisko v Dubline je stále v prevádzke.

K presunu mračien vulkanického popolčeka v ovzduší prispievajú aj terajšie poveternostné podmienky. Podľa meteorologického inštitútu v Reykjavíku sa sopečný mrak teraz pohybuje vo výške šesť až deväť kilometrov, vietor sa dnes v danej oblasti otočil zo západu a juhozápadu na juh. Uzatvorenie vzdušného priestoru tak hrozí najmä juhovýchodnej časti Británie a časti Írska. "V súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by mali erupcie ustať," citovala DPA oznámenia meteorologického inštitútu v Reykjavíku.

Aprílové uzavretie európskeho leteckého priestoru má teraz dohru pre írsku aerolinku Ryanair v podobe finančnej pokuty. Taliansky úrad pre civilné letectvo ENAC jej v sobotu udelil pokutu vo výške troch miliónov eur. ENAC uviedol 178 prípadov z obdobia medzi 17. až 22.aprílom, kedy Ryanair údajne nesplnil svoje záväzky a na rozdiel od väčšiny ostatných aeroliniek neposkytol primeranú pomoc svojim cestujúcim.

ENAC konštatovala, že zákazníkom spoločnosti Ryanair, ktorí uviazli v Ríme kvôli prerušeniu prevádzky, museli pomôcť zamestnanci letiska a členovia iných spoločností. Vyjadrenie spoločnosti Ryanair sa agentúre AP nepodarilo získať.

Letecká doprava nad Európou bola ochromená po erupcii Eyjafjallajökull od 15. apríla do 21. apríla, obmedzenie sa výrazne dotklo aj transatlantických letov. Zrušených bolo vyše 100 tisíc letov a výluka zasiahla 29 percent celosvetovej leteckej dopravy. Opatrenia sa týkali viac ako 300 letísk a postihnutých bolo desať miliónov cestujúcich fakticky vo všetkých častiach sveta. Od tej doby sa pravidelne kvôli popolu krátkodobo uzatvárajú vzdušné priestory v krajinách po celej Európe.



 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu