Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ruská krčma mala nemecký názov, veteráni protestovali

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PETROHRAD - Radnica Petrohradu požiadala majiteľa miestnej reštaurácie, aby zmenil jej nemecký názov Hände hoch! (Ruky hore!). Dôvodom bola sťažnosť vojnových veteránov, ktorých názov pred blížiacimi sa oslavami konca druhej svetovej vojny pohoršoval.

Informuje o tom agentúra AFP. Tiež ma to pohoršuje, povedala v ruskej televízii gubernátorka Petrohradu Valentína Matvejenková. Majiteľ reštaurácie v centre potvrdil, že vývesný štít už dal dole, ale akýkoľvek ďalší komentár odmietol.

V Rusku to nie je prvý prípad, keď vojnoví veteráni s podobnými sťažnosťami uspeli na úrade. Napríklad vlani moskovská radnica na základe sťažnosti vojnových veteránov rozhodla, že sa musí tiež zmeniť názov reštaurácie Antisovietskaja. Tento podnik tak prezývali už za sovietskych čias, pretože sa nachádza oproti hotelu Sovietskaja. Úrady majiteľa reštaurácie prinútili, aby tiež dal dole vývesný štít. V kauze sa angažoval aj bývalý disident Alexander Podrabinek, ktorý poukázal hlavne na jej absurditu. Bývalý vojnový veterán ho ale žaloval a nakoniec od neho vysúdil odškodné vo výške tisíc rubľov (asi 21 eur).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu