Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V USA zomrel adoptovaný chlapec, Rusi sa hnevajú

ilustračné foto
ilustračné foto

MOSKVA - Vlnu pobúrenia vyvolala v Rusku správa o smrti sedemročného Váňu z Čeljabinska, z ktorej sú podozriví jeho adoptívni americkí rodičia.

Dvojičky Váňu a Dášu adoptovali manželia Craverovci z Pensylvánie v septembri 2003. Vlani v auguste bol chlapec, premenovaný na Nathaniela, hospitalizovaný a o pár dní neskôr zomrel. Na podvyživenom tele lekári našli osem desiatok zranení, aspoň podľa pitevnej správy dokončenej až koncom minulého mesiaca. Vzápätí polícia oboch adoptívnych rodičov zatkla a obvinila z vraždy. Chlapec bol podľa vyšetrovateľov zmorený hladom a bitím. Podľa obžalovaných si dieťa zranenie spôsobilo samo. Súd má začať koncom mesiaca.

Craverovci o stave detí pravidelne podávali správy len po prvé tri roky po adopcii. Pred dvoma rokmi sa úrady snažili deti odobrať, ale týranie sa nepodarilo preukázať. Teraz je chlapcova sestra podľa úradov v bezpečí.

Moskva je rozhorčená už tým, že im to Američania včas neoznámili. Ombudsman pre práva detí Pavel Astachov kritizoval "zlý systém kontroly a informovania o osude adoptovaných detí" a obrátil sa na americké ministerstvo zahraničia, ktoré sľúbilo prípad sledovať. Hovorca ruskej diplomacie Igor Ljakin-Frolov sa nechal počuť, že podobné úmrtia adoptovaných ruských detí v amerických rodinách "sa poslednú dobu dejú systematicky".

Prípad by podľa pozorovateľov mohol pošramotiť rusko-americké vzťahy, ktoré sa pomaly zotavujú zo zhoršenia v ére Georgea Busha, predchodcu terajšieho prezidenta Baracka Obamu.

Podľa médií od roku 1996 v USA a Kanade zahynulo najmenej 15 detí adoptovaných z Ruska. Napríklad v lete 2008 zahynul sotva dvojročný chlapec, ktorého jeho adoptívny otec ponechal deväť hodín zatvoreného v aute pri paťdesiatstupňovej teplote. Obvinenie zo zabitia bol však zbavený. Teraz pensylvánska prokuratúra sľubuje, že vinníci trestu neuniknú.

Ruskí vyšetrovatelia plánujú znovu preveriť adopciu osemnásťmesačných dvojčiat zo sirotinca: "V rámci previerky budú dôkladne preštudované všetky dokumenty a legálnosť osvojenie zosnulého chlapca. V prípade, že budú odhalené pochybenia, bude začaté trestné stíhanie." Váňa podľa hovorcu vyšetrovateľov bol a zostal ruským občanom.

Americký veľvyslanec v Moskve nad prípadom vyjadril "šok a zármutok". Ale dodal, že prípadný zákaz adopcie ruských detí americkými občanmi by nebol východiskom. "V USA žijú státisíce adoptovaných detí, ktoré si osvojili milujúce rodiny, a v ruských sirotincoch žijú tisícky detí, ktoré túžia po domove a rodičoch," upozornil.

Od rozpadu Sovietskeho zväzu bolo v zahraničí osvojených 60 tisíc ruských detí. Štátna duma, dolná komora parlamentu, sa v roku 2005 snažila adopcie do zahraničia "zmraziť", ale len sa sprísnili byrokratické procedúry. V roku 2008, po vyššie uvedenom smrti adoptívneho chlapca, postihol dve americké agentúry zákaz pôsobiť v Rusku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu