Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Český parlament schválil šrotovné, spustí ho nová vláda

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česko nadviaže na niektoré európske krajiny a v rámci boja proti ekonomickej kríze zavedie tzv. šrotovné. Rozhodla o tom v stredu Poslanecká snemovňa, informuje český spravodajský portál iDNES.cz.

Zákon o podpore hospodárskeho rastu a sociálnej stability, ktorého súčasťou je aj príspevok na kúpu nového vozidla pri likvidácii starého, podporilo 101 poslancov, čím sa podarilo prelomiť veto prezidenta Václava Klausa. Ten odmietol normu o šrotovnom podpísať ešte začiatkom júla. O jeho spustení však zrejme rozhodne až nová vláda, od súčasného prechodného kabinetu premiéra Jana Fischera sa to už neočakáva.

Šrotovné v ČR je jedným z opatrení, ktorými chce Praha podporiť priemyselné odvetvia upadajúce v dôsledku globálnej ekonomickej krízy. Malo by isť o príspevok v hodnote 30 tisíc českých korún na nákup nového auta za podmienky, že majiteľ zlikviduje svoje vozidlo staršie ako desať rokov. Šrotovné bude možné uplatniť pri nákupe vozidla do pol milióna korún. Poslanci okrem toho schválili aj zníženie odvodov na sociálne poistenie či predlženie vyplácania podpory v nezamestnanosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu